Simbol transmutacije mutnog u prozirnog, nesavršenog u savršenstvu. U prošlosti se govorilo o pet skupina dragog kamenja kojima odgovara pet elemenata: safir – zemlja, biser – voda, kaustubha – vatra, mačje oko – zrak, topaz – eter. Draguljima se pridaju božanske atribute; oni simboliziraju nepomućene vrijednosti, istinu i duhovno savršenstvo, dubinu i bistrinu uma, svemoć i besmrtnost. Tako je nastala i ova tabela:

Ahat: Crveni ahat daje zdravlje, dug život, bogatstvo, mir i plemenitost. Crni ahat simbolizira hrabrost, svježinu i izobilje.
Akvamarin: Simbol mladosti, zdravlja i nade. Donosi ugled i štiti od opijenosti Svojom zelenkastoplavom bojom podstiče vjernost i postojanost, pa se koristi kao amajlija zaljubljenih.
Alem: Simbolizira odlučnost, sigurnost, uspjeh i energiju.
Ametist: Dragulj iscjeljenja, donosi ugled i štiti od opijenosti. Pomaže onima koji čine dobra djela. Svećenički kamen; simbol smirenosti, duhovnog mira i bogobojažljivosti.
Beril: Simbolizira sreću, vječnu mladost, ljubav u braku, nadu.
Biser: Simbolizira ženski princip, Mjesec, vodu, besprijekornu čistoću, dubinu, nevinost i jasnovidost. Štiti od glavobolje.
Cirkon: Dragulj mudrosti, časti i bogatstva; ioštrava pogled i smanjuje strah.
Dijamant: Simbol svjetlosti, sreče, vjernost, sunca, vječnosti, dostojanstva, mira i djevičanstva. Olakšava post i štiti od laži ako se drži u ustima. Smatra se najmočnijom amajlijom.
Feldspat mliječni (selenit): Dragulj Mjeseca. Simbol ljubavne nježnosti i razumjevanja.
Gagat: Simbolizira bezbjedna putovanja, jad i žalost.
Granat: Dragulj odanosti, ojačava volju i dovodi do uspjeha. Na Istoku je granat najrasprostranjeniji i najstariji talisman. Djeluje smirujuće na psihu i popravlja raspoloženje onih koji ga nose.
Hematit: Ispunjava želje i stimulira toleranciju i mir; donosi sreću hazarderima i hrabrima. Štiti ratnike i zacjeljuje rane. Zato je omiljen kod vojnika.
Hijacint: Simbolizira vjernost i stimulira vidovitost. Omiljen među čarobnjacima.
Hrizolit: Dragulj pregovarača. Simbolizira mudrost, diskreciju, razboritost i toleranciju.
Hrizopraz: Simbolizira vedrinu života, obiteljsku sreču i radost.
Jakint: Dragulj bogobojaznih; simbolizira skromnost, pomirljivost i postenja.
Jantar: Vjeruje se da je u njemu zgrušana svjetlost i magnetizam. Ojačava volju i dovodi do uspjeha. Štiti od mnogih bolesti.
Jaspis: Dragulj radosti i sreće. Stimulira zadovoljstvo i jasnovidost, te djeluje utješno.
Kalcedon: Stimulira svježinu, jasnoću i tjelesnu krepkost.
Koral: Štiti od uroka. Preporučuje se mladim ženama kao zažtita od steriliteta. Liječi bolesti unutrašnjih organa.
Karneol: Simbolizira prijateljstvo, samouvjerenost, hrabrost i zdrav život.
Korunt: Stimulira duhovnu stabilnost, iskrenost i karakternost.
Kristal: Simbolizira čednost, jednostavmost i prirodnost. Omiljen je među čarobnjacima.
Lazur: Simbol božanske naklonosti i sposobnosti. Ovo je kamen radosti. Liječi mnoge bolesti.
Magnet prirodni: Simbolizira poštenje, čestitost, iskrenost i muževnost.
Malahit: Obespravljenim i poniženim uliva nadu i pomaže u pronalaženju rješenja. Liječi rane i reumatizam.
Olivin: Simbolizira jednostavnost, skromnost, zadovoljstvo i sreču.
Oniks: Dragulj duhovne snage i iskrenosti; jača bračnu sreću i štiti od nesreće.
Opal: Simbolizira vjernost i molitvu; ojačava nadu, donosi vedrinu, radost i spokojstvo. Posmatrajući opal može se postati vidovit.
Perodot: Kamen prijateljstva i iskrenosti; čuca od munje i groma.
Rubin: Simbolizira kraljevsko dostojanstvo, moć , ljubav, strast, ljepotu, zdravlje, dugovječnost, neranjivost; čuva od otrova; daje mudrost, smirenost i snagu.
Safir: Dragulj istine. Simbolizira nebeske vrline. Čini čovjeka miroljubivim, ljubaznim i pobožnim; Jevreji ga zovu kamenom svjetlosti i smatraju ga simbolom ravnoteže i mudrosti. Stimulira šesto ćulo.
Sardoniks: Simbolizira čast, suzdržljivost, plemenitost i vedrinu.
Smaragd: Dragulj besmrtnosti, mladosti, vijernosti i proljeća; donosi sreću, pobjeđuje iskušenja i suzbija lascivnost. Njegova svjetlozelena boja uliva mir, daje nadu, pojačava osjećanja, produbljuje strasti... Liječi vid i živce, te poboljšava pamćenje.
Tirkiz: Simbol hrabrosti i uspjeha, ljubavi i bogatstva. Vjeruje se da obuzdava svađe i učvršćuje prijateljstva.
Topaz: Dragulj božanske dobrote; stimulira prijateljstva, ljubav i oštroumnost. Neutralizira otrovana pića i pomaže u liječenju asmatičara i živčanih bolesnika.
Turmalin: Simbolizira nadahnuće i prijateljstvo; upozorava na opasnost i bol.
Žad: Naklonjen je takmišarima svake vrste. Pomaže u razvijanju borilačkih vještina i podstiče na afirmaciju.

Magične moći

Kao i nekad, čovjek je i danas fasciniran dragim kamenjem i u tome ne zaostaje za faraonima, vladarima Indije, kraljevima i kraljicama nekadašnje Rusije i drugim moćnicima koji su imali dovoljno novca da ga kupe ili dovoljno vlasti da ga prisvoje. Širom svijeta i danas je važan ritual koji predhodi vjeridbi ili vjenčanju a to je kupovina dragulja, univerzalnog simbola i zaloge predanosti, ljubavi i vijernosti.
Vjeruje se da drago kamenje ima magična, profilaktična i terapeutska svojstva. U islamu se koristilo za mnoge magijske postupke, jer se ustanovilo da djeluje kao čarolija ili kao lijek. U tajnim učenjima mnogih naroda i kultura u prošlosti, dragom se kamenju pridavalo gotovo nevjerovatne moći. Toj su zanimljivoj temi posvećivane mnoge knjige, romani i filmovi, a najpoznatiji autori - Groth, Lorenz, Pachinger i Selingman - svojim su djelima očarali svijet i nagnali znanstvenike da pod upitnik stave mnoge teorije koje počivaju isključivo na materijalističkim temeljima.
U narodu je, dakle, ostalo vjerovanje da svaki dragi kamen ima nešto što ga čini magičnim i posebnim, a većina dragulja se dovodi u vezu sa njihovim magijskim i terapeutskim vrijednostima, sretnim i nesretnim satima u danu, mjesecima u godini i znacima zodijaka. Tako se vjerovalo da dragulji svojim vlasnicima, koji vjeruju u njihove magične moći, daruju odvažnost i veselje, da ih oslobađaju tuge i da ih štite od zlih čarolija, bolesti, otrova, košmara i strahova. Osim toga, za neke se dragulje smatralo da predstavlja izuzetnu zaštitu osobama rođenim u određenim mjesecima. Tako je nastala ova tabela:

 • Januar/Siječanj: granat, hijacint, topaz;
 • Februar/Veljača: ametist, krizopraz
 • Mart/Ožujak: jaspis, turmahn, hijacint
 • April/Travanj: dijamant, safir, ametist
 • Maj/Svibanj: smaragd, kalcedon, jaspis
 • Juni/Lipanj: kalcedon, smaragd, satir
 • Juli/Srpanj: rubin, karneol, smaragd
 • August/Kolovoz: oniks,sardomks, kalcedon
 • Septembar/Rujan: safir, krizolit, karneol
 • Oktobar/Listopad: opal, beril, sardoniks
 • Novembar/Studeni: topaz, krizolit
 • Decembar/Prosinac: tirkiz, krizoparz, akvamarin

Tajne vrijednosti

Naravno, pogrešno je mišljenje da je dovoljno nabaviti neki od ovih ili drugih dragih kamenova za koje se vjeruje da posjeduju magična, profilaktička ili terapeutska svojstva, i očekivati njihovo potpuno moćno, blagotvorno djelovanje. Ne! Da bi zračili magičnim moćima, drago i poludrago kamenje je potrebno podvrći posebnim, tajnim ceremonijalima i učenjima. To su složeni obredi, koji se obavljaju u različitim vremenima dana i noći, i koji zahtijevaju poseban ambijent, određene mirise i tretmane…
Zbog osjetljivosti i sposobnosti da upijaju energiju oko sebe, drago i poludrago kamenje (kristali i minerali) potrebno je redovito čistiti i puniti pozitivnom energijom. Čiste se jednostavno pod mlazom vode, u moru ili u izvorskoj vodi, a pune se tako da se najmanje tri sata izlažu sunčevim zracima po mogućnosti ujutro u samo praskozorje.

Pretplatite se na KNJIGU TAJNI