U samom bicu magije, pa tako i u bicu svih amuleta i talismana jeste to da se primjenjuju na svim mogucim poljima covjekovog zivljenja. Pocevsi od njegovih osnovnih elemenata - radanja i umiranja, siromastva i bogatstva, zdravlja i bolesti, zivota udvoje i usamljenosti pa sve do razlicitih najsitnijih detalja neke konkretne situacije kao sto je obaranje povisene temperature, zastita od ujeda zmije ili skorpiona, pronalaska kakvog izgubljenog predmeta, polaganja predstojeceg ispita na fakultetu, sigurnog putovanja i upravljanja automobilom, uspjesnog pocetka ili zavrsetka izgradnje kuce; uspjesnog ishoda nekog poslovnog projekta i dogovora – svuda se mogu primjenjivati amuleti i talismani kako bi donijeli srecu ili otjerali nesrecu.
Zato vam predstavljamo izbor amuleta i talismana iz razlicitih kulturnih krugova i razlicitih epoha. Objasnit cemo vam njihovo znacenje i djelovanje, onoliko koliko se danas o njima zna. Jer neke stare talismane i amulete mozemo danas izvanredno dobro opisati i objasniti, kao sto je to slucaj sa egipatskim skarabejem, dok o nekim drugima znamo vrlo malo.
Svi amuleti koje vam predstavljamo imaju dugu tradiciju i najcesce ih danas mozete kupiti u zlatarskim radnjama kao razne privjeske za lancice, narukvice ili u obliku mindusa i broseva.

ABRAXAS: Široka primjena
Kako djeluje: Abraksas ima siroku primjenu u svim oblastima zivota. On pomaze u rjesavanju svih mogucih problema i prevazilazenju teskoca koje poticu iz bilo koje poznate oblasti.
Njegova povijest: Abraksas je magicna rijec koja se povezuje sa pocetnim slovom hebrejskog imena Bozijeg. U helenistickim magijskim tekstovima upotrebljavan je kao magijska formula. Magijska vrijednost mu je izuzetna jer sedam slova ove rijeci u svom zbiru daju broj dana u godini: 365 se sastoji od: A=1, B=2, R=100, A=1, X=60, A=1 i S=200. Sedam slova ove rijeci odnose se i na sedam planeta ili na sedam stupnjeva razvitka u zivotu covjeka.
Ovu su carobnu rijec u magijske svrhe koristili narocito gnostici. Gnosis (spoznaja Boga) oznacava hebrejski pravac u nauci nastao u kasnoj antici po kojem covjek moze spoznati Boga posmatrajuci sebe iznutra. Pomocno sredstvo za to bilo je intelektualno poniranje u misticno znacenje brojeva, pisanih znakova, geometrijskih oblika i magijskih sifri i formula. U Srednjem vijeku su posebno alkemicari, koji su se pozivali na Gnosis, beskrajno doprinijeli sirenju gnostickog ucenja i popularnosti rijeci “abraxas”.
Abraxas, Svemoguci, Pobjednik vremena cesto je prikazivan figurom koja je imala pijetlovu glavu, covjekovo tijelo i noge u obliku dvije zmije. Bog sa pijetlovom glavom istovremeno je stvorenje svjetslosti i simbol spoznaje. U rukama on drzi bic i stit, sto s jedne strane treba simbolizirati njegovu moc, a s druge strane otjerati zle duhove.

NARUČITE!

AGRIPIN PENTAGRAM: Protiv negativnih sila
Kako djeluje: Ovaj simbol predstavlja snaznu zastitu protiv svih neprijateljskih i negativnih sila. On pomaze covjeku da sam otkrije vlastitu vrijednost, da nade unutrasnji mir, srecu i zadovoljstvo.
Njegova povijest: Jednu varijantu pentagrama stvorio je Hajnrih Kornelije Agripa od Neteshajma. Zajedno sa Paracelzusom on se ubraja u najpoznatije srednjovjekovne alkemicare.
Agripin pentagram predstavlja golog muskarca cijih je pet "ugaonih tacaka" - glava, ruke i noge - postavljeno na ugaone tacke pentagrama. Ostalo je nerazjasnjeno sta tako razapeti covjek zapravo predstavlja - je li to obgrlio svijet, je li povezan sa tockom zivota ili prikazuje svetoga Pavla okovanog u lanac ljubavi i mudrosti Bozije. U svakom slucaju pentagram slikovito predstavlja povezanost covjeka i mikrokosmosa covjekovog svijeta koji je, po ucenju hermeticara, refleksija i odraz makrokosmosa, odnosno citavog univerzuma. Jer spoznati covjekov mikrokosmos znaci istovremenu spoznaju i makrokosmosa i tajni postojanja.

NARUČITE!

AION: Vrijeme liječi rane!
Kako djeluje: Ovaj simbol predstavlja sve sto se moze uciniti s vremenom. Pomaze covjeku da ponovo sagleda proslost pa da uz njenu pomoc savlada postojece teskoce. On podsjeca covjeka na strpljenje i pomaze da se lakse podnesu gubici. Istodobno nam poklanja mudrost pomocu koje se moze izaci iz teskog perioda. Od njega potice izreka: Vrijeme lijeci sve rane!
Njegova povijest: Rimljani su, pored Mitre, boga nepobjedivog Sunca (Sol Invictus), preuzeli jos dva sunceva bozanstva iz staroiranske religije. Jedan od njih je Aion kojega su nazvali Sol Aeternus (Vjecno Sunce). On je, kao i planeta Saturn s kojom se cesto izjednacava bog i cuvar vremena i vjecnosti istovremeno. I danas se jos upotrebljava, narocito u poeziji, rijec eon za oznacavanje beskrajnog vremena ili vjecnosti. A posto slijedi i tok zvijezda, Aion je takoder i gospodar sazvijezda i horoskopa.
Aion se najcesce prikazuje u obliku golog krilatog mladica. Takav prikaz daje mu istovremeno i znacenje boga i gospodara vjetrova na sta podsjeca i latinska rijec aer (vjetar, dah, zrak).

NARUČITE!

ANKH: Štiti od bolesti
Kako djeluje: Ankh je talisman koji onome ko ga nosi poklanja energiju i snagu, cuva ga od bolesti i rastjeruje umor.
Njegova povijest: Egipatski hijeroglif ankh (cesto napisan i kao anch) znaci "zivot", "ja sam" ili "ja sam ziv". Ovaj simbol je poznat jos pod imenima "koptski kriz", "uhati kriz" ili "omcasti kriz" a latinski naziv mu je Crux Ansata. Slicnost ovoga egipatskog znaka sa krscanskim krizem moze se pripisati tomu da je ovaj egipatski znak bio vrlo popularan i rasiren sve do Irske. Osim toga taj su znak preuzeli egipatski krscani - Kopti - kao simbol zivotne snage koju krscanima daje Kristov kriz, pa se zato ankh u novije vrijeme gotovo iskljucivo naziva Koptski kriz.
Izvorno znacenje ovog znaka moze biti magijski cvor. Povezan sa mitologijom on je dobio tacne osobine: on ne simboliziera samo zivot nego i vjecni zivot, besmrtnost koja je naravno samo jedan atribut boga. Gotovo da nema slike ili crteza nekog egipatskog bozanstva da uz njega nije i ankh.
Dalje znacenje ankha je simbolicno predstavljanje zivotnih elemenata zraka i vode: na nekim predstavama bog kralju daje ankh kao simbol vlasnika zivota. U nekim kultovima u obredu ciscenja pije se posvecena voda triput prenesena preko ankha koji se drzi u visini usta covjeka zbog kojega se vrsi obred ciscenja.
A oslanjajuci se na legendu da je ankh zamocen u krv boginje Izis, njemu se pripisuje i moc mirenja muskog i zenskog principa, sjedinjavanje vertikale i ovala. Zato se upotrebljava u nekim istocnjackim obredima tjeranja zlih duhova i molitvi za plodnost zena nerotkinja.

NARUČITE!

AUM (OM): Sretne promjene
Kako djeluje: Ovaj simbol djeluje na sva polja zivota. Smisao i djelovanje Oma jeste njegova mogucnost izmjene i promjene u zivotu, prebrodavanje teskoca, shvacanje unutrasnjeg i vanjskog, onog sto se ne da opisati niti izgovoriti.
Njegova povijest: Povijest ovog simbola je vrlo zanimljiva: covjeku je urodeno da stalno pokusava prodrijeti i spoznati sve ono neimenovano koje nema imena i koje je izvor svega sto je van mogucnosti covjekove spoznaje, covjek se neprestano trudi da rijesi zagonetku zivota i postojanja, da svemu neimenovanom nade ime.
Slog OM potice iz ubjedenja da bozije bice stalno izmice, ali ako se taj slog izgovori u pravom trenutku, na pravom mjestu i na pravi nacin, onda se tome covjeku moze desiti bozja milost spoznaje i on moze tada iskusiti velicanstvenost sjedinjenja sa Apsolutnim.
Zato se u hinduizmu i budizmu taj slog cesto izgovara prilikom meditacije. U lamaizmu se cesto nailazi na formulu "Om mani podme hum". Ta se recenica sada precesto koristi u raznim azijskim a odnedavno i holivudskim filmovima kao molitva budistickih svecenika. Cinjenica je da budisticki svecenici svojim manastirima cesto na ovaj nacin pokusavaju doci blize bicu Bozijem.
Na Zapadu se slog OM cesto pise kao AUM, pri cemu se ovim slovima pridaje razlicito znacenje i tumacenje, a sve se svodi na magicno znacenje broja tri. Prvo znacenje se odnosi na tri stanja covjekova - budno stanje (A), sanjanje (U) i duboki san (M), drugo se znacenje odnosi na tri covjekove sposobnosti - djelovanje, saznavanje i htijenje, a trece na tri perioda dana - jutro, podne i vecer.

NARUČITE!