Njegova povijest: Ime skarabej identicno je egipatskoj rijeci za sunce koje izlazi. Bioloski gledano skarabej je govnovalj koji posjeduje sposobnost da od smeca ili govana pravi male kugle u koje zenke snesu jaja. Poslije 29 dana iz kugle na svjetlost dana izlaze mladi govnovalji. Stari Egipcani su vjerovali da se ta sveta zivotnja izlijeze iz izmeta - bez roditelja - i da u izmetu sama sebe rodi tako sto sama sebi osigura potrebnu toplotu i svjetlost za stvaranje novog zivota.
I jednako kao sto sakrabej valja svoje kugle od dubreta, tako i Khepera, bog Sunca, neprestano gura suncevu kuglu sa istoka na zapad.
Izvori skarabeja kao talismana vode nas u ono vrijeme kad su stari Egipcani poceli graditi prve piramide. Skarabeji napravljeni od zlata i dragog kamenja nadeni su u brojnim kraljevskim grobnicama. U Tutankamonovom grobu nadena je izuzetno lijepa narukvica sa skarabejem od lapis lazulija.
Iz Egipta, zemlje svoga postanka, skarabej se rasirio kao talisman sirom zapadne Azije i na obale Sredozemlja. Visoko je cijenjen prije svega u Grckoj gdje su njemu u cast priredivane i posebne ceremonije.

NARUČI!

SIMBOL PET BLAGOSLOVA
Kako djeluje: Ova slika, kazu, donosi srecu, zdravlje, mir, bogatstvo i dug zivot. Ma u kakvoj situaciji da se nade onaj koji ga nosi, ovaj ga simbol osvjezava, opusta i cuva mu hladnu glavu kako bi mogao donijeti dobre odluke. U njemu su sakupljene sve dobre sile.
Njegova povijest: Prvobitno je ovaj znak potekao iz Japana i primjenjivan je uglavnom u budizmu. Figura u centru po staroj tradiciji znaci ispunjenje i savrsenstvo, ali i harmoniju i "sveti svijet". Slicno Svastiki, prastarom simbolu srece i uspjeha, koji je nazvan i "kukasti krst" (i koji je strasno zloupotrijebljen za vrijeme nacizma, toliko da se u danasnje vrijeme vise i ne moze upotrebljavati kao talisman ili amulet), ova je figura sastavljena od cetiri elemnta ili cetiri odsjeka koja su zapravo medusobno krizem podijeljena na cetiri jednaka dijela. Oba gornja i oba donja dijela povezana su nekom vrstom spajalice. Gornja spajalica otvorena je prema gore, a donja prema dolje. Tako ova figura prikazuje harmonicnu povezanost nizih, materijalnih i visih, duhovnih sila, pokazuje jedinstvo zelje i htijenja, potrebe i zadovoljenja sto sve zajedno dovodi u stanje srece.
Pet sismisa, koji bi mogli zauzimati mjesta pet elemenata kineske filozofije, okruzuju ovu figuru na jednakoj udaljenosti. Vjerovanje da sismisi donose srecu moglo bi pocivati na njihovoj specificnoj sposobnosti da u potpunom mraku pronadu pravi put.
A svaki covjek koji je imalo svjestan sebe i svijeta oko sebe, zna da i on, bas kao i sismis, zivi u slicnoj tami: ne poznaje sam sebe, ne poznaje svoju buducnost niti svoju sudbinu. Sposobnost sismisa da pomocu ultrazvuka i svojih visoko osjetljivih "antena" pravovremeno osjeti svaku prepreku u tami, covjeku bi bila od neprocjenjive koristi. Tada bi on pravovremeno mogao prepoznati sve predstojece udare sudbine, neuspjehe, bolesti i nesrece svake vrste pa bi mogao poduzeti uspjesne protukorake kako bi se sacuvao.
Simbol pet blagoslova dakle moze poduzeti ono sto je covjeku nedostupno. Kao visokoosjetljiva antena ovaj amulet moze onoga ko ga nosi upozoriti na svaku nevolju, sacuvati ga i voditi tako da izbjegne svaku potencijalnu nesrecu i prijetecu situaciju.

NARUČI!

OSAM TRIJAGRAMA: Štiti od zle kobi
Kako djeluje: Amulet stiti od nesrece i negativnih energija. Istovremeno donosi bogatstvo i sluzi u svrhu intuitivnog donosenja ispravnih odluka. Cesto se stavlja kao sreconosac iznad ulaznih vrata.
Njegova povijest: Ovaj simbol sastavljen je od takozvanih osam trijagrama na kojima pociva kineska knjiga mudrosti i prorocanstava "I-Ging" (bukvalno:" Knjiga promjena"). Jedan trijagram se sastoji iz kombinacija tri djelomicno povezane a djelomicno prekinute linije. Povezane linije predstavljaju musko a prekinute zensko.
Po predanju iz prastarih kineskih vremena Fu Hi - oko 2850 godina prije nase ere - legendarni gospodar svijeta, tragao je za zakonom koji ce zavladati nad svime. Trazio ga je posmatrajuci prirodne pojave ali razmisljajuci i o vlastitom bicu zakona. Jednoga dana je iz zute rijeke izaslo stvorenje koje je istovremeno bilo nalik i na konja i na zmaja. Na ledima tog stvorenja Fu Hi je otkrio cudnu saru koju je brizljivo precrtao. Pazljivim studiranjem te sare Fu Hi je otkrio osam trijagrama i u njima vidio odraz zakona univerzuma. Svaki trijagram se sastoji od tri linije koje su ili prekinute (- -) ili cijele (-). U kasnije doba ovih osam trijagrama prosireno je i preradeno u 64 heksagrama I Ginga.

Osobine osam trijagrama
Kien - stvaralacka snaga: ovaj trijagram se satoji od tri neprekinute jang linije. Kien simbolizira nebo, energiju, snagu i izdrzljivost. Podreden je ocu, muskarcu ili vodecoj osobi. Njegov elemenat je metal, a strana svijeta sjeverozapad.
Kun - prilagodljivost: ovaj trijagram se sastoji iz tri prekinute jin linije. Kun simbolizira savrsenu dopunu Kiena, on je podreden majci i svemu zenskom. Njegov elemenat je Zemlja a pravac jugozapad.
Dsen - uzbudenje: u ovom trijagramu dvije prekinute jin linije stoje iznad neprekinute jang linije. On simbolizira grmljavinu i zmaja koji se iz dubina dize ka nebu. Ovaj trijagram je podreden najstarijem sinu. Njegov elemenat je drvo a pravac istok.
Sun - mekoca: dvije neprekinute jang linije iznad jedne prekinute jin linije cine ovaj trijagram. Sun simbolizira vjetar, njezno djelovanje, prolazenje. Podredeno je najstarijoj kcerki. Elemenat mu je drvo, a smjer jugoistok.
Dui - toplina: ovaj trijagram prikazuje jednu prekinutu jin liniju iznad dvije neprekinute jang linije. Dui simbolizira sve sto je povezano sa veseloscu. Podredeno je najmladoj kcerki. Elemenat mu je metal a pravac zapad.
Gen - mirovanje: dvije prekinute jin linije i preko njih poredana neprekinuta jang linija obiljezavaju ovaj trijagram. Gen simbolizira suzdrzanost, mirovanje, i usamljenost. Podredeno je najmladem sinu. Njegov je elemenat zemlja, a pravac sjeverozapad.
Kan - teskoca: ovaj se trijagram sastoji od jedne neprekinute jang linije smjestene izmedu dvije prekinute jin linije. Simbolizira svakodnevnu muku i naporan rad. Namijenjen je srednjem sinu. Njegov je elemenat voda, a pravac sjever.
Li - svjetlost: ovaj trijagram cini jedna prekinuta jin linija izmedu dvije neprekinute jang linije. Li simbolizira Sunce, svjetlost ali i grom i vrucinu. Stoji za srednju sestru. Elemenat mu je vatra a pravac jug.

NARUČI!