U egipatskom tekstu iz “Knjige vratnica”, koji se nalazi na kovcegu faraona Setija I, "Velika šaka" oznacava najvisu moc koja upravlja i nebom i zemljom. Na vinjetama koje ukrasavaju tekst, vidimo "Veliku šaku" kako cvrsto drzi lanac kojim su vezana cetiri Horova sina i koji zadrzava zmije Podzemnog svijeta i Apepa, boga Zla i vjecnog neprijatelja Raa, boga Sunca.
Na srednjovjekovnim slikama Svevisnji je predstavljen sakom koja izlazi iz oblaka. Ponekad je saka otvorena i zraci svijetlosti izlaze iz prstiju, ali se cesce vidi u cinu blagosiljanja, to jest sa dva podignuta prsta!
U Bibliji je uzdizanje ruke prema Bogu smatrano za cin bogobojazljivog obozavanja. Asirci su koristili zbirku magijskih molitvi kojoj su dali ime "Nis kati", sto u prijevodu znaci - "Podizanje ruke"!
U zapadnoj Aziji cin podizanja ruke je smatran simbolom prizivanja bozanstva, bilo u zakletvi bilo u kletvi, prinosenju molitvi ili preklinjanju. Rijeci "podizanje ruke", zapisane su i u “Kucnom zapisu iz istocne Indije”, a sa njima je – kako je poznato - svoju molitvu upucenu Marduku, zapocinjao silni car Nebukadenezara II.

Ko je bila Fatima?
Modeli ispruzene sake pronadeni su u i mnogim drugim zemljama gdje su najcesce upotrebljavani kao hamajlije; figure sake pricvrscivane su za carska zezla, bodljike i drugo oruzje, uvijek sa idejom o prenosenju moci na one koji drze zezla i upotrebljavaju oruzje!
Slike sake sa savijenim palcem i trecim i cetvrtim prstom, a prvim i drugim ispravljenim, od najstarijih vremena oznacavaju "blagoslov", ali savijena saka sa ispravljenim prvim i cetvrtim prstom predstavlja – “rogove davola". Pa ipak, i ovakvi modeli sake su noseni kao hamajlije.
Zatvorena saka sa ispravljenim prvim prstom u nekim zemljama je smatrana za sigurnu zastitu od urokljivih ociju. Kod Arapa i Abisinaca desna saka je smatrana "sakom casti", a lijeva "sakom bescasca", jer je upotrebljavana u izvodenju djela koja su smatrana necistim, iako su bila neophodna.
Kod Arapa, figure i crtezi desne sake Fatime, smatrani su za mocne hamajlije. Fatima je bila kcerka Bozijeg poslanika Muhammedova a.s. i njegove zene Hadidze. Kada je odrasla udala se za Alija ibn Abi Taliba, Poslanikovog rodaka sa kojim je izrodila sinove – Hasana i Huseina. S jednog na drugi kraj islamskog svijeta, uobicajilo se uz njeno ime dodati i pocasni naziv "Az-Zahra", Sjajna ili "Al-Batu", Cista djevojka ili Djevica. Boziji poslanik Muhammed a.s. je smatrao da je Fatima jedna od cetiri savrsene zene, ostale tri su bile njegova zena Hadidza, faraonova zena Asja i Isaina majka Mejrem (Marija, majka Isususova; Bogorodica).
Prema nekim istocnjackim tumacima, Fatimina saka predstavlja cijelu islamsku religiju i njenih pet glavnih stubova na kojima pociva: kelimei sehadet (ocitovanje da je samo Allah Bog, a da je Muhammed njegov Poslanik); salat (namaz, osnovna obredna molitva); sijam (post); zekat (obaveza imucnih da daju milostinju siromasnim) i hadz (odlazak na hodocasce u Mekku).
Fatimina saka, takoder, simbolizira porodicu Bozijeg poslanika: palac predstavlja samog Muhammeda, a.s.; prvi prst - Fatimu, drugi prst - Alija, njenog muza; treci i cetvrti prst – Fatimine sinove Hasana i Huseina. Cetvrti prst je takode predstavljao mnoge duhovne i moralne odlike i dobre osobine.

Proricanje sudbine
Ilustracija koju objavljujemo pokazuje kako je Fatimina saka crtana u srednjovjekovnim magijskim rukopisima. U svakom odjeljku je bilo slovo abecede i broj.

SUDBINA ISPISANA NA FATIMINOJ RUCI:
Uz pomoc ovog talismana u starim vremenima se proricala sudbina
 

Da bi otkrio karakter, narav i osobine osobe pomocu Fatimine sake, ispitivac je pisao slova koja su cinila njegovo ime. Zatim je ispod njih pisao brojeve (numeroloske vrijednosti tih slova), koji su napisani u odjeljcima iz kojih su uzeti. Tako, ako je slovo bilo N, pored njega bi napisao 40, ako je bilo C, napisao bi 3 itd. Zatim je sabirao brojeve i zbir je predstavljao poseban broj osobe. Da bi pronasao sta je znacio taj broj, ispitivac je gledao dug spisak brojeva pored kojih su bile napisane neke osobine ili kvaliteti, na primer:
Misticizam, kontemplacija, ljubav prema bozanskom;
15 Ljubav prema lijepom i idealistickom;
21 Grubost, nasilje, surovost;
36 Dubokoumnost, obdarenost velikim idejama;
70 Ljubav prema nauci;
Ako bi covjek zeleo da otkrije da li ce biti uspjesan u nekom poduhvatu, ili da li ce pobijediti suparnika, morao je napisati svoje i njegovo ime i brojnu vrijednost svakog slova ispod njih prema vrijednostima datim u dvostrukom zodijaku. Tada bi saberao svaku grupu brojeva i dijelio svaki zbir sa brojem 9. Zatim bi pogledao tablicu i zakljucivao da li ce biti uspjesan ili ne.
Ali, i bez prorockih znacenja, Fatimina saka ostala je aktuelnom sve do danasnjih dana. U svijetu, a posebno u islamskim zemljama, danas se izraduje velik broj razlicitih varijanti Fatimine sake. Izraduju se na svili, pergamentu i na papiru, ali najcesce u zlatu i sa biserima i tada se nosi kao privjesak ili bros.
Bilo kako bilo, za Fatiminu saku se vjeruje da predstavlja snaznu magijsku vrijednost, koja anulira uticaje urokljivog pogleda, odagnava zlo i onima koji je nose donosi srecu i blagostanje.

U nekoliko redaka...
FATIMINA RUKA: (ruka srece) Mocna hamajlija iz najstarijih vremena, koja se i danas koristi u cijelom svijetu.
Kako djeluje: Fatimina saka sluzi svom nosiocu zato da mu donese srecu i da ga stiti od zla. Ona nudi zastitu u opasnim situacijama i posuduje covjeku vitalnu snagu i moc.
Njena povijest: Jos u Babilonu ruka sa ispruzenim prstima bila je simbol srece. U Egiptu su Ruku nosili kako bi i slikom prikazali da zele privuci srecu kao i da je, kad sreca dode, zele po svaku cijenu zadrzati. U Srednjem vijeku Fatimina saka je bila rasiren i omiljen simbol srece. Na Ruci su cesto bili nacrtani magijski, najcesce hebrejski znakovi i slova ili neki drugi, nepoznati simboli. Nerjetko su na Fatiminoj saci bile ucrtane i linije sa dlana, kako bi se iz njih mogle iscitati covjekova sudbina i njegove stvarne zelje. Razlicite linije na ovom amuletu izrazavaju razlicit karakter i sudbinu covjeka: podignuta ruka ima dvostruki smisao, s jedne strane oznacava pozdrav sudbini u njenim dobrim aspektima, a istovremeno tjera lose aspekte sudbine. U svim vremenima, ruka je predstavljala poseban dio covjekovog tijela. Uz njenu pomoc moze se izrazavati druzeljubivost, briga za druge ljude, osjecanja i stremljenja sve do simbolicnih gestova Ruke Bozije.

NARUČI!