Neki istraživači smatraju da svijet nikada neće saznati koje je istinsko značenje riječi ‘amajlija’ pridavao njen prvotni tvorac ili oni koji su je prvi upotrebljavali, ili čak Plinije stariji (23-79) koji je među prvima u svojim djelima pominjao magične moći istočnjačkih amajlija, ali je svakom danas jasno da se onozasigurno razlikuje od značenja koje mi s njom povezujemo.
Za današnje prosječne čitatelje, ‘amajlija’ predstavlja magični predmet ispunjen nesumnjivim zagonetnim moćima, koji na neki čudan i u velikoj mjeri neobjašnjiv način neprekidno stavlja te moći u službu osobe koja ga nosi, postavlja u svoju kuću ili na imanje, ili ga pak vješa na nešto što posjeduje, da bi zaštitio sebe, svoju obitelj i svoju imovinu od nenadanog napada zlih sila i duhova, nagaza, uroka ili urokljivih očiju.

Strahovi od zlih sila
Kroz sve vrijeme, amajlije su spravljale posebni ljudi, čarobnjaci, upučeni u tajna magijska znanja i učenja. U starom su Egiptu to bili žreci, takozvani čuvari Kuća znanja; u Babilonu i Kaldeji su se time bavili svečenici, a drevna svjedočanstva govore da su se tim fascinantnim vještinama bavili i kraljevi (kao što su hebrejski kraljevi David i Solomon) i da su upravo svoju moć i utjecaj širili zahvaljujući poznavanja magijskih znanja i vještina.
Rijetko bi se neki neupučeni pojedinac usudio da sam spravlja amajlije ili neke druge magične sadržaje, kao što su talismani i magični kvadrati (vefkovi), jer je strahovao da na sebe ne navuče gnjev i osvetu zlihe sila, prije svega onih iz duhovnog svijeta, koje su mu prema brojnim svjedočanstvima i drevni kazivanjima mogle uništiti imanje, obitelj pa i sam život.
Odlučili smo da svojim čitateljima obznanimo ''recepture'' nekoliko jednostavnih ali djelotvornih primjera koje su koristili srednjovjekovni čarobnjaci, kako bi sami sebi mogli da načine amajliju ili talisman, koji će im donositi sreću, stimulirati ljubav, štititi od zla ili će im omogućavati da postanu drukčiji i ostvare neke svoje životne želje. Napominjemo, da recepture prenosimo iz jedne drevne magijske knjige kojom su se služili europski magovi.

Za nevidljivost
Napravite pokrov za palac od uha crne mačke koje je kuhano u mlijeku crne krave.
S  druge strane, amajlije mogu biti i u obliku magičnog kvadrata.

Moč magični kvadrata
Magični kvadrat (vefk) je talisman napravljen u obliku kvadrata koji sadrži riječi, slova ili brojeve poredane po specifičnom redoslijedu. Najčešće su to kombinacije riječi koje se mogu čitati unaprijed ili unatrag, gore i dolje, kao i po dijagonali, ali mogu biti i šifrirani. Mogu biti zapisane na papir ili urezane u metal ili kamen. Koriste se na različite načine.

Za saznanje svih stvari iz prošlosti i budućnosti
M  I  L   O   N
I  R  A   G   O
L  A  M   E   L
O  G  A   R   I
N  O  L   I   M

Za saznanje o tajnama ratovanja
M E L A B B E D
E L I N A L S E
L I N A K I L B
AN A K A K A B
BA K A K A N A
B L  I K A N I L
E S  L A N I L E
D E B B A L E M

Za vizije u vodi
A D M O N
D
M
O
N
Uzmite simbol u ruku i stavite ga na glavu ispod kape i tajno ćete biti posjećeni od duha koji će odgovoriti na vaša pitanja.

Za zaštitu od bolesti
Ovaj kvadrat je najpoznatiji kao talisman za odbranu od bolesti. Nosite ga stalno sa sobom ili ga bacite u vatru kao obranu od demona i zlih sila.
Š A T O R
A R E P O
T  E N E T
O P E R A
R O T A S

Za zaštitu kuće
Na svaki ugao kuće zakopajte ili četiri kamenčića ili četiri draga kamena, zajedno s četiri srebra novčića.

Stimulirajte svoju srecu: