Jedno istrazivanje u Njemackoj, koje je svojevremeno obavio ugledni mjesecnik "Ezotera", pokazalo je da vise od 75 odsto Nijemaca vjeruje u magiju i tajanstvene moci hamajlija, talismana i amuleta. U Engleskoj, Italiji i Francuskoj je slicna situacija, a u SAD, magijski su rituali dobili pravo graðanstva cak i u profesionalnim vojnim jedinicama, gdje su postali jednakopravni sa ispoljavanjima religijski obreda. U svijetu profesionalnog sporta gotovo da nema sportiste koji uza se ne nosi neki talisman. Slicno je na svjetskoj estradnoj sceni, u Holivudu..., kao i na modnim pistama, na kojima se manekenke sve cesce ukrasavaju brosevima, privjescima, nausnicama i prstenjem izraðenim u stilu najpoznatijih talismana i amuleta: Solomonove zvijezde, Horusova oka, ankha, mandale, skarabeja, Fatimine sake, Davidova stita...
Hamajlije, talismani, amuleti, bioenergetske kartice ili nesto peto sto covjeku daje unutrasnju sigurnost i donosi srecu, vec odavno je postalo dio prastarog naslijeða ali i savremenih navika modernog covjeka. Na svjetskim sajmovima knjiga standovi su zatrpani knjigama o Kabali i tajnim doktrinama i ucenjima drevnih kultura, od Babilona i Egipta preko Indije i Kine, pa sve do Maja i Inka.
Posljednjih godina, pored interesovanja za stare recepture i tajne magijske obrede, najtrazeniji je - Pecat sretne kuce!

Duboki korijeni
Nije nikakvo pretjerivanje ako se za Pecat sretne kuce kaze da je jedan od najcudesnijih talismana iz bogate riznice okultnih znanja i tajnih ucenja Orijenta. Namijenjen je za zastitu prostorija u kojima se zivi (kuca i stanovi) ili provodi najduze vremena (biroi, trgovine, zanatske radionice...), a pokazao se izuzetnim i kao licna zastita.
Ako se koristi pravilno blagotvorne moci Pecata sretne kuce stopostotno otklanjaju opasne uticaje crne magije (sihiri, ograme, urotljive oci...), stiti od stresnih i destruktivnih situacija, te anulirai i eleminise negativna podzemna i druga zracenja, koja nas zapljuskuju na svakom koraku, a pogotovo u stanovima i na radnom mjestu.
Ako se drzi u kuci ili u stanu, on zraci vitalnom energijom i harmonijom, a prema drevnim iskustvima, svim clanovima porodice dariva dobro zdravlje, dusevni sklad, ljubav srecu i blagostanje. Naravno, moze se nositi i kao osobna zastita, pogotovo u situacijama u kojima se covjek izlaze stanovitim rizicima - za vrijeme putovanja, plovidbe, bavljenja opasnim zanimanjem...
Korijeni Pecata sretne kuce sezu do samog praskozorja covjecanstva i prvih kultura na Zemlji - do Sumera i Babilona. Hronike kazu da je njegove prve verzije koristio babilonski kralj Hamurabije (XX st.pr.n.e.), a nekoliko primjeraka je naðeno i u cuvenoj Asurbanipalovoj biblioteci. U riznici okultnih znanja, najveceg opsjenara u povijesti, mocnog cara Solomona (Sulejman a.s.), sina Davidovog (Daud a.s.), treceg i najblistavijeg zidovskog kralja (970-930. pr.n.e.) zauzimao je uzviseno mjesto, a njime je bila ukrasena i svaka carska odaja.

Solomonov doprinos
Mnogi tvrde da je Pecat sretne kuce zahvaljujuci upravo Solomonu dobio cudesnu magicnu moc, jer se na njemu nalazi stilizirani Solomonov pecat (pentagram) - lik kojim je ovaj mudri car i najveci mag meðu carobnjacima Orijenta mogao privuci, vezivati i zatvarati zle duhove.
Oni koji su pomnije proucavali i istrazivali magiju Istoka, svjesni su da postoji stanovita zbrka vezana za temeljni lik - petokrake zvijezde - Solomonova pecata i Davidovog stita, koja se takoðe smatra izuzetno mocnom hamajlijom protiv crnomagijskih cina i svakovrsnog zla.
Iako i Kur'an i Bibija pominju nevjerovatne Solomonove nagijske moci, tesko je o njemu pouzdano kazati bilo sto.
Pa ipak, arapski hronicari vjeruju da su Solomonove magijske moci i umijeca bili gotovo beskrajni. "Zaista je Solomon bio najveci meðu opsjenarima. Posjedovao je vlast nad pticama i zvjerima, nad ljudima od vrha do dna..." (Miftael Kulub: Kljuc srdasca", perzijski rukopis iz 1000. godine), a slicno se navodi i u Kur'anu casnom: "I Sulejman (Solomon) naslijedi Davuda (Davida) i rece: 'O ljudi, dao nam je da razumjemo pticije glasove i svasta nam je dao: ovo je, zaista, prava blagodet!'" (Mravi - Al-Naml, 16)
Pretpostavlja se da je zahvaljujuci carobnom prstenu, optocenom draguljima anðela (meleka), gospodara cetiri elementa i na kome je bio utisnut pecat (pentagram) i upisano Najvece ime, Solomon stekao vlast nad svim duhovima i elementima, a posebno nad demonima i ostalim duhovnim bicima. Prsten je bio napravljen od legure mesinga i zeljeza, a u sebi je sadrzavao i dio cudovisnog korijena o kome danas, na zalost, ne znamo gotovo nista.

Kako je nastao?

U "Solomonovom testamentu", koji mu se pripisuje, a cije je autorstvo nemoguce dokazati, navodi se da je cudotvorni prsten, Solomon dobio od anðela kako bi postao gospodar svih duhova i demona, te kako bi dosao do ultratajnih magijskih znanja, koje je kasnije iznio u svom, "Solomonovom kljucu", najcuvenijem magijskom rukopisu antike, koji posjeduje dvije cjeline i obuhvata prizivanje duhova, bacanje cini, te pravljenje i koristenje magicnih krugova i raznih pentagrama, odnosno Solomonovih slova ili pecata - i iskoristio za spravljanje Pecata sretne kuce!
Pod imenom Pecat sretne kuce, ova se cudesna hamajlija prvi put pominje u egipatskom papirusu iz vremena Ptolomeja u kome se govori o princu Setnau Haem-Uasti, najvecem magu faraonskog Egipta, koji je poznavao najmocnije hamajlije i zapise i znao kako se spravljaju magicne formule izuzetne djelotvornosti.
Setnau Haem-Uasti je bio savjetnik farona, ucitelj i cuvar tajnih znanja u Biblioteci magijskih knjiga i rukopisa i poznavao je najvece tajne drevnih okultnih ucenja. Kakav je znacaj pridavao Pecatu sretne kuce, najbolje govori podatak da se od njega nikada nije odvajao, niti je u zivotu ikada krocio u prostoriju koja nije bila zasticena ovim mocnim zapisom.
Naravno, sasvim je jasno da je u antickom vremenu postojala izravna veza izemeðu jevrejskih i egipatskih magijskih vjestina, ali ce mnogi kasniji hronicari i istrazivaci doci do identicnog zakljucka da su, ako zanemarimo Solomona, egipatski opsjenari bili daleko nadmocniji. I sam Mojsije (Musa a.s.) u Zemlji faraona je savladao magijske vjestine, zahvaljujuci kojima je uspjevao "ozivjeti stap i razdvajati vodu"!
Egipat se u to vrijeme smatrao svojevrsno riznicom magijskih vjestina, pa je u skladu s tim vjerovanjima i nas Pecat sretne kuce u Egiptu dobio nove magijske vrijednosti, koje su mu davale gotovo bezgranicnu moc da se suprotstavi zlu i zlim namjerama, te da nosiocima donosi blagostanje, ljubav i srecu.
Kasnije, kada je Pecat sretne kuce dosao do ruku gnostika i poklonika islama, oni su mu citatima iz Kur'ana casnog dali dodatne moci i domete.
To je od njega nacinilo hamajliju za sva vremena, pa njegova magicna moc jos i danas traje.

Ako želite naručiti PEČAT SRETNE KUĆE...