Nacin na koji je kralja Solomon saznavao najtajnije tajne zivota, zauvijek je ostao nepoznat. Navodno su mu se cetiri andela (meleka) - Rafal, Mihael, Urijel i Gabrijel - nekoliko puta uzastopno ukazivali i, uz pomoc simbola i znakova, odgonetali mu osnovne tajne zivota. Pomocu magicnih simbola, njihovom ciljanom magijskom upotrebom, Solomon je dobijao moc ne samo nad bicima duhovnog svijeta, vec je zahvaljujuci njihovoj pomoci istodobno uspjevao vladati - i ljudima i zivotinjama!
Govor simbola i njihov magicni uticaj, spoznao je Solomon, odgovara univerzalnom geometrijskom jeziku "posljednjeg uzroka": to su linija, trokut, kvadrat i krug, koji u razlicitim figurama predstavljaju planetarne sile. Ovi su simboli nerjetko prikazivani u paru sa hebrejskim slovima i tada bi dobijali nove magicne karakteristike i vrijednosti. Neke od tih simbola Solomon je utisnuo u prstenje, amulete i talismane i tako njihove misticne moci ucinio dostupnim i drugim ljudima.

Burni Srednji vijek
Ali, talismane i amulete nisu upotrebljavali samo narodi Staroga zavjeta. Koristili su ih i drugi narodi i civilizacije. Istrazujuci kulture Srednje Amerike, osvjedocio sam se da su Asteci, nasljednici blistavih kultura Maja i Tolteka, obozavali svoga boga Sunca i prizivali ga u kultovima i ritualima pomocu amuleta i talismana, koje su proizvodili na osnovu nevjerovatno tacnih astronomskih znanja, zapazanja i proracuna.
Slicno je bilo i u prastaroj Europi: Kelti, Germani, Slaveni - svi su oni poznavali amulete i talismane, njihovu magijsku snagu i moc. Katolicka se crkva suprotstavljala njihovoj upotrebi, zato sto su to, navodno, bili ostaci poganskih vjerovanja. Cak su vodeni i pravi krizarski ratovi protiv takvih vjerovanja, zene su spaljivane na lomacama pod optuzbama da su vjestice, stvorena je Inkvizicija...
Ali, ratovi, beznade, kuga i glad - naprotiv - jacali su vjerovanja u magiju i njene blagotvorne domete. Mozda su i zbog toga, amuleti i talismani bili veoma popularni u Srednjem vijeku i bez njih se, naprosto, nije mogao ni zamisliti normalan zivot.
Cnjenica je, medutim, da je i sam simbol krscanstva - kriz ili krst - znak izuzetne snage i moci, ali je njegova upotreba kao amuleta ili talismana znatno dugotrajnija od samog krscanstva. Njegove praoblike nalazimo cak u staroindijskim, vedskim magijskim tradicijama.

Moderno doba
Iako je deviza modernog doba Dekartovo "Cigito, ergo sum" ("Mislim, dakle postojim"), vjerovanja u duhovni svijet i magijske sile nisu prestala. Uprkos svom napretku prirodnih znanosti, mnogi su ljudi i danas ubijedeni da ono sto nazivamo “natprirodnim silama” uveliko utice na nas zivot i nasu sudbinu. S druge strane, i posljednja znanstvena istrazivanja, kao sto su uticaj molitve na ozdravljenje od najtezih bolesti ili istrazivanja egzorcistickih dometa, uveliko nagovjestavaju tu mogucnost.
Amulete i talismane danas najcesce koroste raznorazne sekte, kao sto je 1955. godine osnovani sinto-budisticki pokret Mahikari, u kojem "amulet omitana" ima izuzetno znacajan uticaj i neospornu ulogu. Ovaj se cudesni simbol - nositelj zdravlja - tokom rutuala, slavi i predaje iz ruke u ruku, kao "istinska Bozija svjetlost".
Nista manje zoran primjer nije pokret Bwang, koji je pocetkom sedamdesetih godina uveo Indijac C.M. Rajnes i u cijem ritualu glavnu ulogu ima Maja - kultni lancic s amuletom - takozvanim "trecim okom".
Pa i u svijetu sve popularni pokret Nju Ejdz (New Age) u velikoj je mjeri okrenut ka ezotericnim poimanjima svijeta iz 19. stoljeca i ozivljava arhaicne tradicije, ukljucujuci i magijske vjestine i ucenja.
Na Zapadu je zapazeno da se moderne zene, najcesce visoke intelektualke, posebno zanimaju za stara magijska znanja koja su posjedovale srednjovjekovne magicarke. Jer, mada ih je crkva protjerivala, one su posjedovale silna znanja o spiritualnom djelovanju trava i korijenja, kao i o magijskom djelovanju same prirode. A za obnavljanje tih magijskih rituala neophodni su amileti i talismani, jer stite i pojacavaju njihovo djelovanje.

Krug, križ, trokut...
Najcesci simboli amuleta i talismana su takozvani prasimboli - pojednostavljene predstave posvecenih zivotinja, prikazi covjeka, astroloski simboli, pisani znaci, citati, fraze ili izreke iz svetih knjiga i brojevi poredani na magijski nacin. Tu su i geometrijski simboli - krug, kriz, pentagram, trokut, cetverokut..., koji nas vodi u najstarije doba covjekovog postojanja.
Da li je rijec o nevjerovatnoj sposobnosti prastarog covjeka da toliko pojednostavi najkompliciranije zivotne prilike ili je to izraz neke visokorazvijene davno nestale civilizacije o kojoj, izuzev legendi, nemamo nikakvih drugih svjedocanstava?!...
Moze biti - sa psiholoskog stanovista - da ti simboli poticu iz ranog djetinjstva razvojne faze covjecanstva - tek krug, kriz, trokut i ceverokut su najstariji i istovremeno i najmoderniji simboli koje posjeduje covjecanstvo. Vec odabno je ustanovljeno da se u njih mogu smjestiti sve raznolikosti i svi uvjeti covjekovog bitisanja:
· Kruzni tok zivota, Suncev krug koji nas odrzava u zivotu i krug tajanstvene nocne zvijezde - Mjeseca;
· Kriz horizontale i vertikale, materijalnog i duhovnog svijeta, kriz svake odluke u zivotu;
· Trokut ili trojstvo koje se nalazi u svim religijama, suprotnost dobrih i losih sila koje se okrecu nekoj trecoj sili;
· Cetverokut kao osnova kuce i strana svijeta, cetverokut godisnjih doba, cetiri elementa - vatra, voda, zemlja i zrak.
Ovi osnovni znakovi nalaze se na gotovo svim amuletima i talismanima bilo u svojoj prvobitnoj formi, bilo u kombinaciji sa drugim simbolima i zapisima. Zbog toga se s pravom i smatraju temeljom magijske umjetnosti.

Praktične vrijednosti
U samom bicu magije, pa tako i u bicu svih amuleta i talismana jeste to da se primjenjuju na svim mogucim poljima covjekovog zivljenja. Pocevsi od njegovih osnovnih elemenata - radanja i umiranja, siromastva i bogatstva, zdravlja i bolesti, zivota udvoje i usamljenosti, pa sve do razlicitih najsitnijih detalja neke konkretne situacije kao sto je obaranje povisene temperature, zastite od ujeda skorpiona, pronalaska kakvog izgubljenog predmeta, polaganja nekog predstojeceg ispita, sretnog putovanja, sigurnog upravljanja automobilom, uspjesnog pocetka ili zavrsetka neke gradevine ili uspjesnog zavrsetka nekog posla - svuda se mogu primjenjivati amuleti i talismani kako bi donijeli srecu ili otjerali nesrecu.
Stari Babilonci amulete i talismane koristili su u svakoj prilici; drevni Kinezi uz pomoc njih pridobijali su naklonost dobrih duhova; stari Indijci su uz njihovu pomoc zazivali pozitivne sile, dok su ih Germani i Kelti koristili za proricanje buducih dogadaja...