Njegova povijest: Znak je preslikana babilonska tablica od pecene gline koja potice iz doba oko 1100 godina prije nase ere. Simbolizira tijesnu povezanost covjeka sa bogovima kao i bliskost i uzajamnost svih ljudskih i prirodnih pojava i prilika. Bogovi koji su otjelovljenje svih pojava na svijetu i u kosmosu imaju ocit utjecaj na sva zbivanja na Zemlji.
Mnoga babilonska bozanstva mogu se smatrati prethodnicima danasnjeg zodijaka. U sredini kruga bogova nalazi se smotana zmija, simbol nescrpne sile zivota i vjecnosti.

NARUČI!

CUBA (Tzuba): Čuva unutrašnji mir
Kako djeluje: Cuba pomaze prikupljanju duhovne i tjelesne snage a u opasnim situacijama pomaze da se sacuva unutrasnji mir. On omogucava pravovremeno predvidanje opasnosti i pripremu za odgovarajuci susret s njima.
Njegova povijest: Cuba, zmaj, bio je zapravo ukras na drski od maceva koje su pravili japanski kovaci oruzja Masamune.
U istocnim predstavama zmaj vazi za simbol snage i dobra. Tamo on nije, kao u krscanskom svijetu, neman koju treba pobijediti i ubiti. Naprotiv, imati zmaja na svojoj strani znaci snagu, zdravlje i pokretljivost.
Po legendi zmaj zivi u pecini u nepristupacnim planinama ili u nedostupnim morskim dubinama. Ocitauje se kao olujni oblak, svoj znoj na vrucini pere u gejzirima, udari groma su njegovi ispljuvci a olujni vjetar njegov dah i njegov glas.

NARUČI!

UČAT (Utchat): Zaštitnik od zla
Kako djeluje: Oko kao amulet vazi za najjaceg zastitnika od svih zala. On daje neranjivost, snagu i vjecnu plodnost.
Njegova povijest: Rijec Ucat ili Ucat cesto se izjednacava sa simbolicnim predstavljanjem oka. Cesto su to sematizirane oci neke zivotinje: zmije, sokola, bika. Najvise znacenja imaju oci boga Horusa.
Horus je, po predanju, kad je htio osvetiti smrt svoga oca Ozirisa, tokom svoje borbe sa Setom izgubio lijevo oko. Horusove oci predstavljaju Sunce i Mjesec. Bog Tot je, po predanju, Horusu ponovo dao njegovo izgubljeno oko. Za Horusovo oko se kaze: "Kad on otvori oci, svemir se napuni svjetloscu. Kad on zatvori oci, zavlada tama".
Oko je bilo jedan od najvaznijih simbola u Egiptu. Predstavama oka ili para ociju bile su uvijek snabdjeveni kovcezi sa mumijama.
I kod Egipcana, kao uostalom i kod ostalih naroda, oci su smatrane "ogledalom duse", ali i obrnuto, one vanjskom svijetu govore o stanju u unutrasnjosti. Koliko su onda bile znacajne oci nekog boga! One su bile znak njegove vlasti i nepobjedivosti. Tako je jedno bozije oko moglo svaku zgradu, svaki predmet i svakog covjeka posvetiti i dati mu snagu. Tako su barem vjerovali stari Egipcani. A takvo oko je istovremeno odbijalo napade nizih sila, tjeralo sve sto je nezdravo i nesretno.

NARUČI!

JIN&JANG: Jača životne sokove
Kako djeluje: Jin&jang znak jaca zivotne sokove i duhovnu uravnotezenost. On pomaze covjeku da u teskim situacijama ostane smiren i otvoren. Prije svega on pomaze tome da se bezbolno prilagodimo promjenama u zivotu i da se ne drzimo tvrdoglavo samo onoga sto smo vec postigli. Kao sto se trava u oluji povija ka Zemlji i tako ostaje neostecena, dok se tvrdoglavo i kruto drvo lomi, tako i ovaj znak nudi covjeku tjelesnu i duhovnu savitljivost a istovremeno i postojanost.

Jin-jang principi

zenskomusko
tama svjetlost
mir aktivnost
intuicija razumijevanje
mjesecsunce
zemljanebo
voda brijeg
unutrasnje vanjsko
zimaljeto

Simbol jina i janga jedan je od najpoznatijih i najomiljenijih a po svom znacenju jedan od najsveobuhvatnijih simbola. Ali ovaj simbol vrlo cesto prati i nerazumijevanje i nesporazumi.
On dolazi od osnivaca taoizma Lao Cea koji u svojoj knjizi "Tao Te King" formulira osnove svoje filozofije. Prvi redovi ove knjige glase:" Smisao koji se da izgovoriti nije vjecni smisao. Ime koje se da nazvati nije vjecito ime. Nepostojanje ja nazivam pocetkom neba i zemlje. Postojanje ja nazivam majkom svih pojedinih bica." Posto postoje nebo i zemlja, od njih nastaje i sve ostalo, sve stvari izmedu neba i zemlje. To se sve zbiva u neprekinutom kretanju medusobno uslovljenih sila. Lao Ce pise dalje:" Ko kaze lijepo, istovremeno cini nelijepo. Ko kaze dobro, istovremeno stvara nedobro. Glasno uslovljava tiho. Uslovljeno uslovljava neuslovljeno. Sad uslovljava nekad." Ova medusobna uslovljenost svega postojeceg je osnovno znacenje simbola jin-jang. On izrazava nedjeljivost koja se postize u neprestanoj dinamici zivota. Na vise povrsan nacin ovaj se simbol cesto posmatra kao staticki izraz zivotnih principa pri cemu je osnovni porincip da svaki dio uvijek u sebi nosi i svoju suprotnost.

NARUČI!

ČAROBNI ŠTAP
Kako djeluje: On prenosi jasnocu, vezu sa visim sferama i otjelovljuje posrednika izmedu covjeka i kosmosa. Carobni stap svom nosiocu daje moc i odgovornost. On je antena ka nebu. Kao sto skiptar treba kraljeve da vodi i usmjerava na odgovorno i ispravno ponasanje. U normalnim slucajevima carobni stap stara vjestica predaje novoiniciranoj vjestici.
Njegova povijest: Carobni stapovi su najvazniji alat svih vjestica. U davna vremena pravili su ih od grana ljesnjakovog drveta posto ono simbolizira zensku mudrost. Carobni stap vjestiti pruza zastitu prilikom njenih rituala, daje joj moc komunikacije sa kosmickim silama, pokazuje joj put u vise sfere i sposobnost da snagama kojima raspolaze upravlja na zeljeni nacin. I vile u bajkama uvijek imaju uza se carobni stapic cijim mahamnjem mogu ispuniti svaku zelju. Carobni stap treba posmatrati kao stvar koja u pravim rukama moze napraviti cudo.