Prema arapskoj predaji u amajlijama se kriju magične moći, a njihovo podrijetlo navodno vodi još od Adama. Mogu biti od različitih prirodnih materijala - papira, pergamenta, svile, drveta, školjki, poludragog kamenja, olova, srebra, zlata, itd. - a njihova blagotvornost i zaštitnička moć najviše ovisi o njihovim mističnim sadržajima. U Egiptu su se mumije prekrivale amajlijama od zlata, bronce, kamena i keramike da bi štitile besmrtnost umrle osobe. Na njima su najčešće citati iz svetih knjiga, imena Božijih poslanika i anđela, mistični i astrološki znakovi, šifrirane fraze i numerološk vrijednosti Lijepih Božjih imena, imena vjerovjesnika, magični kvadrati (vefkovi), figure...

Moć osobnih amajlija
Prema vjerovanjima, amajlije privlače i okupljaju sve sile, djelujući na svim kozmičkim planovima, te čovjeka postavljaju u središte tih sila, uspostavljajući odnos između njega i tajanstvenih sila koje utječu na njegov život. One su ‘korespodencija’ između čovjeka i duhovnih bića, a ovisno o njihovom sadržaju, smatralo se da mogu očuvati zdravlje, sreću i blagostanje, te darovati snagu, životnu svježinu, mudrost, svijest i život bez stresa.
Amajlije se dijele u dvije grupe – osobne i opće.
Među osobnim amajlijama na najvećoj su cijenjeni bile amajlije koje su štitile od bolesti i zaraze; čuvale i razvijale prirodnu snagu i spolnu aktivnost. Među njih su spadale i one koje su štitile trudnice, čuvale ih od pobačaja, stimulirale im lak porođaj i normalan dotok mlijeka nakon porođaja. Osobne amajlije su morale biti dovoljno moćne da bi nadvladale urokljive oči i osujetile sve nasrtaje zlih duhova, koji su smatrani za uzročnike teških bolesti, zaraza, nesreća i propasti.
Među opće amajlije ubrajale su se one koje su skrivane u temeljima i zidovim kuća, koje su postavljane na ulazima u sela, koje su štitile imanja i stoku. One su vrlo često pravljene od olova i obično su imale neograničen vijek trajanja.
U mnogim zemljama svijeta ne može se ni zamisliti život bez amajlija, a djeca ih dobijaju čim navrše 40 dana. Obično se nose u kožnim kesicama ili medaljonima oko vrata, ruke, pasa ili bedara i rjetko se skidaju. Sanjati amajliju – uspjeh; nositi je u snu – ljubavni doživljaj.
Odlučili smo da svoje čitaoce obznanim ''recepture'' nekoliko jednostavnih primjera kako sam sebi načiniti amajliju, koje će vas štititi od zla ili vam omogućavati da ispunimo neke svoje želje u da u životu budete sretni.

Za ljubav
Stavite ključ na crvenu platnenu traku koju ćete uvijek nositi sa sobom.
ili
Napravite maleni crtež ptice crtajući ga pravim perom i tintom (mastilom) u koji ćete staviti nekoliko kapi ružinog ulja. Stavite crtež u svilenu crvenu vrećicu i nosite je sa sobom.

Za sreću
Nosite pero od sove ili medvjeđi zub na sredini leđa ili unutar jakne.

Za zaštitu
Nosite sa sobom minijaturni mač od zlata ili srebra. Moze se napraviti i kao privjesak koji ćete nositi na lančiću.

Za dobro zdravlje
Nabavite nekoliko ptičjih kostiju i uvijek ih nosite u svojoj odjeći.

Za otkrivanje lopova
U trenucima kada ste sami, u potpunoj tišini, nacrtajte na papir crtež (gore), a zatim ga stavite u lijevu cipelu i nosite ispod pete.

Stimulirajte svoju srecu: