Pismo nam je stiglo iz Sarajeva, a potpisuje ga nasa citateljka koja nas moli da ne odajemo njen identitet, cak ni inicijale njenog imena i prezimena. Njena zivotna prica je uistinu zanimljiva, ali po mnogo cemu i tipicna: udala se rano, po zavrsetku srednje skole za svog vrsnjaka i u narednih tri godine dobila dva sina. Njen je muz nastavio studirati i uskoro je postao diplomirani ekonomista. Dobio je posao u drzavnoj instituciji, a ona je - sticajem okolnosti - ostala u kuci kako bi podizala djecu.

Konvoj očajnika
U proljece 1992. godine, među brojnim Sarajkama koji su sa svojom djecom uspjele da napuste grad, bila je i nasa citateljka sa svojim sinovima. Jednom je bilo deset, a drugom osam godina. «Jos uvijek ne mogu zaboraviti taj konvoj i cesto mi se javlja u snu» pise nam u svom pismo. «Bio je to konvoj ocajnika, koji nisu bili svjesni svoje zivotne tragedije…»
Uistinu je bilo tako. Sudbina onih koji su tih aprilskih dana 1992. godine za sobom zatvorili vrata grada koji ce u narednim godinama svojom tragedijom potresati svijet, potsjecat ce na golgotu. Sa dvoje djece, Sarajka je neko vrijeme boravila u jednom mjestu na Makarskoj rivijeri, potom su se domogli Istre, pa su kratko boravili u Sloveniji, da bi se na kraju skrasili u Njemackoj. Dejtonski mir ih je zatekao u Minhenu.
«Za sve vrijeme rata svom sam muzu slala pakete, jer je on vodio brigu i o svojim, ali i o mojim roditeljima. Ipak, kada sam se vratila u Sarajevo, osjetila sam među nama golemi jaz. Na neki nacin postali smo stranci. Ne znala zasto, ali cak i nasi intimni odnosi nisu vise licili na one od prije rata. Dan po dan i ja sam uskoro saznala da moj suprug ima drugu. zena mlađa od mene deset godina. Ratna ljubav. Bila sam povrijeđena i reagovala sam instiktivno i u afektu, pokupila djecu i presla u stan svojih roditelja. Ocekivala sam izvinjenje, bar neku rijec opravdanja. Ali, umjesto toga, moj muz je ostao da zivi sa svojom ratnom ljubavi…»
Nasa citateljka kaze da je isla svuda kako bi spasila brak; obilizila «hodze i dervise», obracala se vidovnjacima i bijelim magovima, ali je sve bilo uzalud. Odnosi su i dalje bili hladni, a muz je navracao do nje samo da bi kontaktirao sa djecom i «da bi nam donio novac za zivot». Tako je bilo sve dok nije nabavila Pecat sretne kuce...

Povratak ljubavi
Zvuci nevjerovatno, ali ni mjesec dana nakon sto je nabavila nas cudesni Pecat, doslo je do punog obrta. Nevjerni muz je definitivno prekinu "ratnu vezu" i vratio se svojoj supruzi i djeci.
"Ja ne znam da li se sve ovo dogodilo zahvaljujuci Pecatu, ali za mene to i nije toliko vazno. Ono sto hocu da kazem jeste da se zahvaljujuci njima osjecam sigurnom, zadovoljnom i sretnom zemom. Osjecam zivotni optimizam; okruzena sam skladom i harmonijom, a muz i ja ponovo, kao nekad, iskreno i s puno povjerenja, planiramo nas zivot. Napomena: od vas sam narucila tri Pecata sretne kuce - jedan drzim u dnevnoj sobi, jedan u spavacoj, a jedan uvijek nosim sa sobom! Je li to dovoljno?!..."
Naravno, svako ima svoju formulu kada je u pitanju nas talisman. Vanesa K. iz Zagreba koristi samo jedan i u pismu tvrdi: "Otkako ga nosim sa sobom, moj drustveni i ljubavni zivot se preporodio. Uz to, ostvarila sam i svoj najveci cilj - dobila sam posao i sada normalno zivim!..."
Anto N. iz Tuzle narucio je dva Pecata - jedan uvijek nosi sa sobom a drugi drzi u spavacoj sobi - i u svom pismu tvrdi da je rjesio svoj najveci problem: oslobodio se kosmarnih snova, koji su ga iscrpljivali. "Sada odlicno spava, ne osjecam strahove, ne bjezim iz drustva i cini mi se - lakse dolazim do novca. Hocu reci, bolje zarađujem!..."
A.H. koristi pet Pecata - jedan u svojoj trgovini, jedan u dnevnoj sobi, jedan u spavacoj, a po jedan sa sobom uvijek nose njen muz i ona. Njeno pismo je puno iskrene zahvalnosti a jedna recenica ("Do sada sam koristila nekoliko hamajlija, ali nista nije tako djelotvorno kao vas Pecat!...") govori o njenom odusevljenju, ali i o njenom iskustvu.
Ovakva iskustva, koliko znamo, Pecat prati od njegovog nastanka. Prisjetimo se samo iskustava princa Sentaua Haem-Uastia, najglasovitijeg maga faraonskog Egipta. On je poznavao najmocnije talismane, hamajlije i zapise svog vremena; poznao je i tajne recepture i protokole kako se spravljaju magicne formule izuzetnog magijskog utjecaja. Bio je savjetnik faraona, ucitelj i cuvar tajnih znanja, a kakav je znacaj predavao Pecatu sretne kuce, najbolje govori podatak da se od njega nikada nije odvajao, niti je u zivotu ikada krocio u prostoriju, koja nije bila zasticena ovom mocnom hamajlijom.

Duga tradicija
Među mnogim narodima Centralne Azije, pogotovo među onima koji zive na indijskom potkontinentu, dusevne se bolest najcesce uspjesno lijece "ubijanjem cvorova", jednom vrstom egzorcizma koji se koristi u tu svrhu. Obicno se isprede dugo uze od zelenih, plavih i crvenih niti, pa se svakoga dana, uz izgovaranje određenih Rijeci moci, na njemu vezuje po jedan cvor. Poslije sedam dana, ovi se cini zakopavaju na nedostupnom mjestu i bolest - ma koliko ona bila teska i neizlijeciva - nestaje kao rukom da je skinuta.
Najpoznatiji istrazivac magijskih vjestina, Perzijanac Idriz sah, smatra da mnoge price iz Hiljadu i jedne noci imaju magijska vjerovanja Arapa i Kaldejaca u dobre i zle duhove i njihove beskrajne moci. Bas kao sto su zapadnjacke vjestice pretpostavljale da mogu uz pomoc crnomagijskih rituala zauzeti mjesto mocnih duhova i ciniti sto im je volja, tako tradicionalni arapski i islamski spisi pricaju o cudesima Dzinskog kraljevstva i Peristana (Zemlje vila). Rasiren je i metod zazivanja duhova uz pomoc hamajlija.
Ukratko, mada postoje brojne varijacije, metod se u prvoj fazi sastoji u spravljanju odredene hamajlije i njenog kađenja tamjanom ili nekim drugim orijentalnim miomirisom. Posto se to uradi, duh se poziva u ime Sulejmana (Solomona) i preti mu se Njegovim gnjevom (da ce biti zauvijek zapecacen u metalnu bocu) ako se ne pojavi. Ukoliko se izgovori ispravan broj ponavljanja Rijeci moci, te ako se one spoje s nekim drugim zahtjevima, duh ce se pojaviti i pokorno ce izvrsavati svaku zapovijest.
Muslimanski se teolozi pomalo razlikuju kada su u pitanju Rijeci moci i njihova upotreba. Neki tvrde da takve rijeci danas nisu poznate nikome na svijetu. No, oni koji slijede ucenja Ibn Halduna i Gebera (za ovog drugoga se navodi da je napisao preko 500 knjiga o magiji), smatraju da su te rijeci otkrivene i da je njihov naziv Ism-el-Azam, sto u slobodnom prijevodu znaci "onaj koji duha prisili na poslusnost".
I jos nesto, vecina islamskim poznavalaca magijskih vjestina smatraju da se zapisi i hamajlije ne mogu koristiti za zle namjere. Hamajlije iskljucivo sluze da bi poboljsale zivot pojedinca i otjerali zlo. A upravo to dokazuje iskustva nasih citalaca koji koriste nas blagotvorni Pecat sretne kuce!

Ako želite naručiti PEČAT SRETNE KUĆE...