Davne 1975. godine noc me zatekla u Sirisko-irackoj pustinji. Vec sam jednom prolazio tim putem i nisam imao strahove, iako se taj put vec odavno nije preporucivao strancima. Topla junska noc, ispunjena blagom mjesecnom, bila je kao sa istocnjackih slikovnica. Mogao sam da uzivam da predamnom nije bio dug put. U nevelikom dvoristu prizemne kucice od cerpica culo se ritmicno mljackanje. To su prezivale Alijeve kamile. Napojene i nahranjene, zivotinje su zadovoljno mljackale, cekajuci sutrasnji dan kada ce ponovo na neizvjesni put kroz pustinjsko carstvo.

Močne hamajlije
Ali je trgovac. Sin pustinje. On umije da prepozna svaku pjescanu dinu, da se pogledom u nebo orijentira, da razgovara sa vjetrom i da najkracim putevima stigne do ciljeva. Nikada nije zalutao. Nisu ga razbojnici pljackali. Nije ga maltretirala pustinjska i granicna policija. Ima prijatelje svuda i smatra se sretnim covjekom.
Alijeva sreca, pricao mi je tu noc, samo se djelomice oslanja na njegovu prirodu, njegovu lucidnost i instikt, njegovu mudrost i blagu narav. Ona lezi, kaze, u trouglastoj koznoj kesici koju Ali nikada ne skida sa svojeg zilavog vrata. Od kako su mu je - jos u ranom djetinjstvu - stavili roditelji, nikada se od nje ne odvaja. U kesi je - pogađate - hamajlija!
I Alijeve kamile imaju svoje hamajlije. Vise im oko usiju i oko vratova. I ovo dvoriste u kome sjedim okruzen paznjom i gostoprimstvom. I ono je zasticeno. I skromna kucica. I svaka soba u njoj.
Hamajlije, talismani, amuleti... Sve je to dio duhovnog bogatstva, obicaja i navika stanovnika Orijenta, bez obzira zive li u gradovima, u selima ili u pustinjskim oazama. To i nije nikakvo cudo. Ovo je rodno mjesto tajnih znanja i ucenja. Mjesto babilonskih cudotvoraca i kaldejskih opsjenara. Postojbina Muse (Mojsija), Dauda (Davida) i Sulejmana (Solomona)...
Rodno mjesto - Pecata sretne kuce!

Prica o El Arabu
Tu sam prvi put cuo fascinantnu pricu o El Arabu (Arap). Mnogo kasnije, opisao ju je uporni istrazivac Idriz sah, Indijac koji je slavu postigao zahvaljujuci svom istrazivackom radu iz oblasti sufisticke misli i istocnjacke magije. On je prvi na Zapadu progovorio o vrijednostima Pecata sretne kuce, talismana o kojem nam citaoci pisu "kako nikada nisu imali nista mocnije i blagotvornije".
Ali, vratimo se priciji o El Arabu...
Kazu da je El Arabi bio veliki varalica ili veliki carobnjak. Prije tri ili cetiri stotine godina, on se pojavio u oblicju pustinjaka i zatrazio utociste u jednom siromasnom selu. Poslije rasprave u kojoj su njegova tumacenja vjere stanovnistvu izgledala odvec slobodna, protjeran je u divljinu. cinilo se da se to mjesto dopalo El Arabu. Prica se da je iz pjescanih dina, udaljenih oko jednu milju, usmjeravao duge bljeskove munja prema nesrecnim seljanima, sve dok ga nisu pozvali da se nastani kod njih.
Vratio se u selo ali vise nije bilo rasprave o vjeri. Umjesto toga, El Arabi je provodio vrijeme demonstrirajuci svoje nevjerovatne moci - pustao je munje i prosirivao svoje fascinantne teorije. Prema njegovom ucenju sve u prirodi - pa i munja - ima prakticnu primjenu.

Zagonetne moci
El Arabi je ovladao munjom i potcinjavao je svojoj volji. Putnicima je demonstrirao munje zatvorene u glinene lonce. I ne samo to. Kada bi neko bio nestrpljiv da cuje za vjesti iz daleka, El Arabi bi malko otvorio lonac i pozvao munju da donese poruku, usmjeravajuci je u smjeru zeljene vijesti. Suknuo bi dim i cuo se ostar pucanj, a munja bi u obliku raslji, izletjela iz posude. Potom bi otvorio drugi lonac "u koji se vracala", a u njemu bi se - gle, cuda - vidjela zelena vatra. El Arabi bi zatim cudnu pojavu protumacio i dao zeljeno objajsnjenje - "koje se uvijek pokazalo ispravnim"!
Kad je umro, govorilo se da je u tom naselju zivio skoro 250 godina. Sahranjen je u pustinjskom pjesku jedne dine, pored seoskog bunara. Kada su se seljani vratili sa posljednjeg ispracaja, sa neskrivenim iznenađenjem su primjetili da je El Arabova kuca netragom nestala. Lokalno stanovnistvo ne samo da nikad nije vidjelo takav fenomen, vec za njega nikada nije ni culo.
Sa znanstvenog stanovista, kaze Idriz sah , nekoliko stvari uistinu iznenađuje, cak i one koji su dobro upuceni u orijentalne price o svemocnim carobnjacima. Prije svega, izgleda pomalo sokantno da je ucinjeno tako malo u proucavanju istocnjackog blaga da bi se, gdje je to moguce, odvojila stvarnost od maste. Izgleda da u ovim pricama postoji neki podsloj, ali to ne znaci da su te price u potpunosti istinite. To znaci da ima jos mnogo toga sto se moze nauciti iz orijentalne magije! Njenih mudrih cuvara, ucitelja i legendarnih opsjenara. A prica je mnogo...
carobnjak koji je bio veoma trazen u vrijeme prvih bagdadskih kalifa zvao se Sadoma. Imao je obicaj cesto da putuje kroz pustinju "da bi razgovarao s duhovima". Nerjetko je nailazio na zalutale putnike, koji su vapili za vodom ili su bili na samrti. Prica se da je, iako nikada nije nista nosio sa sobom, uvijek bio sposoban da pomogne. Na neki bi nacin stvarao vodu i socno voce kako bi povratio snagu iscrpljenim ocajnicima.
Ima nekoliko zapisa o ovoj vrsti magije. Jedan takav carobnjak (ciju je hranu u pustinju nosila carobna ptica Rok) bio je sposoban da bespomocne putnike nahrani cak i kada su bili u - besvjesnom stanju!

Snaga emocija
cak i danas, napominje Idriz sah, od beduina cete cuti svjedocanstva da im se desavalo da obamrli od gladi utonu u san. Kad bi se probudili, kazu, cinilo im se kao u snu da vide izlaz iz pustinj i put koji vodi kuci, otisnut na pustinjskom pijesku. Tada bi im se vracala snaga i krepkost i oni bi se izvukli iz nevolje.
Znanstvenici su zbunjeni i nemaju racionalnih odgovora. Moguce je da je potsvijest na neki nacin bila stimulisana za vrijeme sna i da im je u pomoc pristizalo ono cudno sesto culo koje, s rođenjem ili sticajem zivotnih okolnosti, posjeduju ljudi iz pustinje. Izgleda, naime, da emocije podizu mentalnu snagu na visi nivo. To bi moglo biti objasnjenje za mnoge magijske fenomene. Psiholozi tvrde da je dovoljna samo mala neravnoteza mozga koja ce natjerati covjeka da povjeruje kako moze kontrolirati prirodu, jer on to zeli vise od svega ostaloga.
Ova je teorija dobra kao i sve ostale. Interesantno je zabiljeziti magijski stav o svemu ovome. carobnjaci vjeruju da je svaki covjek sposoban da se izdigne iznad prirodnog reda stvari i da dâ oduska svojim mentalnim ciljevima i zamislima. To je moguce ostvariti tek u trenucima kad su emocije podignute na nivo visi od prirodnog. Ovdje se, dakako, priblizavamo stanju poluzanosa ili stanju ludila.
No, vratimo se nasoj temi...

Zemlja magije
Sa puno tacnosti moglo bi se reci da je Egipat, gdje nas Pecat sretne kuce ima najduzu tradiciju i gdje je vezan za dugu i blistavu vladavino faraona ali i obicnih smrtnika, u proslosti posjedovao najvece i najmocnije znanje iz oblasti tajnih ucenja i magije. No, do danas je od tog blaga ostalo veoma malo. Nenadoknadiva je steta sto je Aleksandrijska biblioteka zauvijek nestala u pozaru, a zajedno s njom i mnoge vrijedne knjige i dokumenti.
Ipak, svi istrazivaci svijeta znaju da je uticaj egipatske magije na ostali kulturni svijet, posebno Grcku bio iznimno velik. Samo radi primjera, navedimo papirus br. 75 iz Ravene. Radi se o velikom svitku s 22 stupca teksta pisanog narodnim pismom, a svaki stubac ima preko 30 redaka. Na poleđini se, srecom, nalazi grcki prijevod iz kojeg saznajemo dio njegovog dragocijenog sadrzaja. Navodimo samo poglavlja: "Magijske ceremonije velike cudotvorne snage, posredstvom ljubavi"; "Receptura za izradu lijeka zvanog hermerius"; "Formula za srecu i bogatstvo"; "Nacin stvaranja snova"... Potom se navodi obred kojim se izvođac moze savjetovati sa bozanstvom.
Nadalje, oni koji imaju nastupe neobuzdanog bijesa mogu naci spas u jednom drugom tajnom magijskom postupku. On se odvija u rasponu između pravljenja prstena, koji ce donijeti uspjeh u zivotu i svakom poduhvatu, pa do Demokritove sfere. Zatim postoji metoda izazivanja svađe između muza i zene. I na kraju, sredstvo kojim se covjeku oduzima san sve do smrti. Postupak je prikazan na crtezu jednog egipatskog bozanstva.
Opce je uvjerenje da je autor ovog vrijednog papirusa jedan od Izidinih carobnjaka, koji su cuvali trezor sa najmocnijim magijskim recepturama i tekstovima.
Iz iste ostavstine potice i nas Pecat sretne kuce!

Ako želite naručiti PEČAT SRETNE KUĆE...