Dobro je neko rekao da Pecat sretne kuce predstavlja hroniku istocnjackih tajnih znanja i ucenja. U njegovim blagotvornim sadrzajima unesene su najmocnije formulacije prastarih okulnih znanja, koje su u proteklih 5000 godina uspjesno stitile bezbrojne generacije faraonskih i carskih porodica, orijentalnih velikodostojnika, vojskovođa, tajanstvenih carobnjaka, cuvara tajnih znanja, bogatih trgovaca i obicnih ljudi.
cak se, kazu predanja, i Aleksandar Veliki zainteresirao za magijsku ostavstinu, pohranjenu u sifriranim rukopisima, sto su se jos od vremena mudrog cara Solomona (Sulejmana), najveceg maga među istocnjackim carobnjacima, cuvali u faraonskim riznicama tajni. Ne zna se pouzdano, da li je među magičnim sadržajima od kojih se nije odvajao za vrijeme svojih osvajackih pohoda prema Indiji, imao i Pecat sretne kuce, ali je izvan svake sumnje da je za sve vrijeme bio pod mocnom zastitom.

Arapski doprinos
Kako navodi istrazivac Idriz sah, direktor Instituta za kulturna istrzivanja u Londonu, danas se ne zna mnogo o arapskim magijskim vjestinama prije uspona islama u VII stoljeću. Prema arapskoj tradiciji, Solomon je ostavio golemo magijsko naslijeđe jednom broju posvecenika koji su cuvali tajne u udaljenim pustinjskim oazama. Drugi čarobnjaci, naoruzani Rijecima moci, hamajlijama i drugim cinima, zivjeli su u pecinama i provodili svoju vlast kao neka vrsta okultne elite, nad cijelim svijetom.
Po dolasku islama, semitske tradicije koje su dijelili Arapi, Jevreji, Asirci i drugi, bjehu utjelotvorene u ritualima i simbolici idolpoklonstva hrama u Meki: mistične Čabe, koju je islamski vjerovjesnik Muhammed pročistio i posvetio monoteizmu nakon uspjeha njegove misije. Među 360 duhova-bozanstava bili su Al-Lat, Manat, Uza i Hobal: demoni i bogovi koji su "davali predskazanja i odlucivali o putevima ljudskim". Njihovo je svecenstvo bilo isključivo iz plemena Kurajs, a njihove okultne metode ličile su na metode drugih semitskih naroda.
Idriz sah s pravom smatra da arapsko-islamska magija slijedi obrazac arapske civilizacije. Pod prvim kalifima Sirije, spanjolske i Egipta, mnoštvo rasutog materijala koji je zaplijenjen iz bastine Rima, Grčke i drugih kultura, prevedeno je na arapski. Na sveučilištima u Kajruanu, Azaru, Kordovi, Bagdadu, doktori su razrađivali medicinu, magiju i alkemiju,a židovska i kaldejska vjerovanja i tajna učenja bijahu proučavana, analizirana i "sazimana".

Prva saznanja
Kakav je bio arapsko-muslimanski odnos prema okultnim znanjima i ucenjima?
"Crpeci mudrosti i upute iz Kur'ana", smatra Idriz sah, "mudraci su prihvatili teoriju da je magija, u jednom ili drugom obliku, potpuno realna sila. Neki od najzanimljivijih svjetskih spisa o magiji izisli su iz pera arapsko-muslimanskih pisaca, između 14. i 16. stoljeca. Upravo zahvaljuci njihovim istrazivanjima i radu s ucenim zidovima na arapsko-spanjolskim sveucilistima, veliki dio tog okultnog blaga usao je i u Europu..."
Zahvaljujuci glasovitom teologu i vjerskom filozofu Fahr ad-dinu ar-Raziju (1149-1209), detaljno je prikazan jedan od prvih arapskih magijskih sistema. Prema njemu, sihr (magija) dijeli se na sljedece kategorije:
Na prvom je mjestu kaldejska magija (kult zvijezda), a ukljucivala je astrologiju i duhove koji su se pripisivali zvjezdanim silama. Tu je i prava duhovna magija (spiritizam) sa hipnozom. Kontakti s duhovima i njihova upotreba, cini najveci dio tog poglavlja. Konacno, postoje i cuda koja se, prema muslimanskom vjerovanju, pripisuju samo vjerovjesnicima.
Klasicne knjige arapskih istrazivaca i u mnogim drugim oblastima, pored okultnog, biljeze i magijska vjerovanja i tajne postupke. O magiji govore i autoriteti kao sto je povjesnicar Abu Gafar Muhammad at-Tabari (839-923), dok Ibn Haldun (1332-1406) u svom djelu "Drustvena filozofija" pominje izvjesne ceremonijale koje je vidio i zabiljezio. On navodi da postoje dvije vrste magije: cista magija i hamajlije!
cistu magiju definise kao silu koja dolazi direktno iz carobnjaka, bez posredovanja bilo kakvog "pomagaca" (mua'vin). U ovom obliku magije ne dolazi u obzir upotreba ili prizivanje duhova, sto upucuje na prastaro vjerovanje u postojanje tzv. "mana-akasa", okultne sile koja nije ni dobra ni zla - ona je gotovo psiho-fizicka. Drugi oblik magije, onaj hamajliski, podrazumjeva potrebu kontakta i upotrebe neke druge sile.

Moč hamajlija
Ibn Haldun je prvi u povijesti primjetio da postoji neka cudna uzajamna veza između hipnotickog stanja i sposobnosti da se iskoristi i potcini neka vrsta zagonetne nevidljive, ali opceprozimajuce sile. On smatra da crtanje magicnih simbola i pentagrama (Solomonovih slova), te tajni magijski obredi, podizu emocije opsjenara i carobnjaka na nivo koji im omogucava neposredno koristenje okultne sile "mana-akasa" i uz pomoc nje postizanje nevjerovatnih efekata. Ovo je, moglo bi se reci, prvi zabiljezeni znanstveni komentar u proucavanju magije.
Ibn Haldunova prica o hamajlijama je jos zanimljivija. On smatra da se one moraju praviti u određeno vrijeme. Moraju sadrzavati jedan ili oba magijska metala - gvozđe i bakar, ali su najznacajniji njihovi sadrzaji i simbolika, koji predstavljaju mocno sredstvo za potcinjavanje duhova. Oni koji, recimo, zele da izazovu neslogu, moraju napraviti cetvrtastu hamajliju kada je Mjesec u sazvjezđu Ovna. Ako je hamajlija spravljena u vrijeme Ovna, a kruznog je oblika, ona ce natjerati duha koji zna za skriveno blago da se pojavi i da otkrije svoje tajne. Rijec "Atoraj", koja je pod zastitom Bika, upisana na bakrenu plocu, daje nadljudsku snagu moreplovcima, vojnicima i alkemicarima.
Građevine, bunari i rudnici mogu se porusiti magijskom hamajlijom s rjecju "Adelamen" i ucrtanim znakom Bika. Hamajlija s rjecju "Alhataj", koja se radi pod zastitom Bika, sa znakom i nazivom koji se crnom bojom ispisuju na trougaonom parcetu gvozđa, nose putnici, a za nju kazu da lijeci od mnogih bolesti. Hamajlija "Athana" u obliku polumjeseca, sa znakom Blizanaca na plocici od gvozđa, ako se koristi u crnoj magiji, moze da unisti ljetinu i veoma je djelotvorna u osveti. Na drugoj strani, hamajlija "Aldimiah", također sa znakom Blizanaca, izvanredna je za ljubav i prijateljstvo.
Orijentalni carobnjaci preporucuju da se citav niz magijskih simbola i znakova ispise crnim, mirisljavim tusem i da se namijeni određenoj osobi. Ako je sve ucinjeno prema strogo preciziranom postupku, potom bi, u vrijeme kada Mjesec i Sunce prolaze određenim horoskopskim znacima, skrivene moci hamajlije pocele da djeluju i tada bi se pocela osjecati njena puna blagotvorna djelotvornost.

Vrijedna znanja
Misticne vrijednosti naseg Pecat sretne kuce, koji svoje okultne vrijednosti dobrim dijelom crpi i iz arapsko-islamskih okultnih tradicija, vec su nebrojeno puta potvrdile svoj visoki ugled. Pokazalo se da su izuzetne i da djeluju s podjednakim intenzitetom sve dok se zapis ne unisti. Ono sto je najbitnije, zasigurno ne nanosi nikakvu stetu, a u potpunosti anulira negativne uticaje cak i najjacih crnomagijskih cina.
U zatvorenom prostoru on zraci harmonijom i vitalnom snagom, razbija mracna i destruktivna raspolozenja, otklanja mucnu atmosferu i postice kreativne sposobnosti osoba koje se tu nalaze. I bolesnici osjecaju njegovu blagotvornost; ne gube nadu niti zapadaju u depresivna raspolozenja. Pecat iscjeljuje i prociscava dusu, uravnotezuje i jaca organizam, stimulira bracnu vjernost, unistava neprijatelje i podize nivo neophodne zivotne energije u ljudskom organizmu.
Nije onda nikakvo cudo sto mnogi istrazivaci, teolozi i znanstvenici, smatraju da misticni sadrzaji Pecata sretne kuce predstavljaju pravo blago prastarog orijentalnog okultizma. U njemu su zastupljena najvrednija znamenja istocnjackih carobnjaka i mudraca - pentagrami, Solomonov pecat i Davidov stit, Horusovo oko, Ruka Mjeseca-boga i mnogi drugi simboli koje su u proslosti koristili najbolji babilonski, kaldejski, judejski, egipatski, krscanski i arapsko-islamski opsjenari.

Ako želite naručiti PEČAT SRETNE KUĆE...