Jedno neobicno pismo primili smo ovih dana iz daleke Australije. Nasa citateljka Zulejha H., koja zivi u Sidneju, narucila je sedam Pecata sretne kuce. Pet drzi u svom domu, jedan u agenciji za promet nekretninama koju vodi njen muz ("otkad smo u nju unijeli Pecat sretne kuce, posao nam se udvostrucio!..."), a jedan koristi za vrijeme svojih putovanja. Upravo jedno od tih putovanja moglo se po nju zavrsiti tragicno da nije bilo naseg Pecata sretne kuce. sta se, zapravo, dogodilo?

Sretno zakašnjenje
"...Moj autobus je polazio u 09,15 sati, a ja sam bila na pola puta kada sam ustanovila da sam kod kuce zaboravila svoj Pecat sretne kuce. Za trenutak sam razmisljala sta da ucinim, a onda sam odlucila da taksistu zamolim da se vratimo. Naprosto sam uletjela u kucu i brzebolje uzela svoj Pecat, pohranila ga u tasnu i vratila se do taksija. Iako je taksista sve ucinio da na vrijeme stignemo do autobusne stanice, ipak smo zbog ulicne guzve zakasnili. Zbog toga sam bila prisiljena pricekati sljedeci autobus, koji je polazio pola sata kasnije.
Tek sto sam sjela u novi autobus kada je radio objavio strasnu vijest: autobus na koji sam zakasnila zbog Pecata sretne kuce dozivio je tesku nesrecu! Iz nepoznatih razloga survao se s jednog mosta u provaliju: na licu mjesta tri su putnika i vozac izgubili zivote, a 24 putnika zadobili su teze i lakse tjelesne povrede!
Bila slucajnost ili pak blagotvorni uticaj Pecata sretne kuce, svejedno, ja sam tog dana izbjegla tragicnu nesrecu. Ko zna sta bi se desilo da sam to jutro u autobus usla bez Pecata. Duboko vjerujem u pozitivnu energiju Pecata sretne kuce i rado ga preporucujem svim svojim prijateljima i poznanicima... Hvala vam na svemu...."
I Asim Dz. je odusevljen nasom hamajlijom. Kao prognanik iz Podrinja osjetio je ratnu golgotu, ali je srecom zajedno sa porodicom prezivio. Asim pise:
"Otkako sam kupio Pecat sretne kuce, moj zivot je krenuo normalnim tokom. Moj djed je bio hafiz i odlicno je poznavao tajnu vjestinu spravljanja zapisa i hamajlija. Pricali su mi roditelji da je pomogao mnogim unesrecenim ljudima, a sjecam se da su do njega dolazili i ljudi iz Makedonije, pa cak i iz Istambula i Mađarske. Dok je bio ziv, bili smo sretna porodica i zivjeli smo sretno i bezbjedno, a njegove su nas hamajlije (jednu od njih jos uvijek posjedujem) cuvale i sacuvale od svakog ovozemaljskog zla.
Ipak, Pecat sretne kuce koji sam od vas dobio prije sest-sedam mjeseci, promijenio nam je sudbinu: udao sam kcerku, ozenio sina, a u nasoj kuci nije bilo nikada vise sloge i bericeta. Bavim se trgovinom i moj posao je isao dosta traljavo. Uspjevali smo vezati kraj s krajem, ali nista vise. Posljednjih mjesecvi otkako koristim Pecat sretne kuce i moj biznis se popravio - zarađujem vise i pomalo sirim posao. Nadam se da ce se ovakav trend nastaviti. Hvala vam na svemu..."

Poučna priča
I Dzevdet M. iz Sarajeva veoma je zadovoljan ucincima naseg Pecata, ali je, kako istice u svom pismu, zbunjen, jer je cuo da muslimanskim vjernicima, navodno, nije dozvoljeno spravljati i nositi hamajlije. Da li je to tacno? - pita nas Dzevdet.
Umjesto odgovora, potsjecamo Dzevdeta da je u muslimanskoj tradiciji dozvoljeno sve sto pomaze i sto je u korist covjeka, sto mu omogucava zdraviji i normalniji zivot, sto jaca njegovu samosvijest i moralne odlike. zivimo u svijetu punom zla i nerjetko smo zrtve ogovaranja, zlih jezika, pakosti, urota i - crnomagijskih cina. Da nije tako - to mnogi znaju - rat bi mimoisao nase krajeve, zlocini se ne bi tako cesto događali, ne bi bilo toliko samoubistava, bracne nesloge i razvoda, a zivot bi bio znatno laksi, bezbrizniji i sretniji. No, nije tako. zivimo, na zalost, u svijetu u kome ima vise sihira, nego blagotvornih hamajlija i gdje se spravljanjem magijskih cina bave cesto nezrele i neupucene osobe, koje su spremne zloupotrebiti znanja iz tajnih magijskih vjestina. Ali, toga je bilo i prije.
Postoji neobicna prica o proroku Muhammedu koga je omađijao jevrejski carobnjak koristeci se crnomagijskim "cvorovima". Na konopcu-sihiru, kojim je omađijan Boziji poslanik, bijase zavezano devet cvorova, a svaki je cvor "vezivao" po jednu strasnu kletvu. Nakon toga konopac je sakriven u jedan napusteni bunar. Da bi se oslobodio strasnog sihira od kojeg je poceo slabiti i gubiti zivotnu volju, Muhammedu je pomogao melek (anđeo) Dzebril (Gavrilo), otkrivsi mu mjesto gdje su bile sakrivene smrtne cini. Kada je otkriven konopac-sihir, cvorovi su se razmrsili na Muhammed je bio spasen!
Bas kao sto se zlo moze "vezati" u konopac sa cvorovima, tako se istim sredstvima moze ciniti dobra djela. Među mnogim narodima Centralne Azije, pogotovo među onima koji zive na indijskom potkontinentu, dusevne se bolest najcesce uspjesno lijeci "ubijanjem cvorova", a poznato je da postoji i redovan ritual koji se koristi u tu svrhu. Isprede se dugo trobojno uze - zeleno, plavo, crveno - pa se svakoga dana, uz izgovaranje određenih Rijeci moci, na njemu zaveze po jedan cvor. Poslije sedam dana, ovi se cini zakopavaju na nedostupnom mjestu i bolest nestaje kao rukom da je skinuta.

Postoje li Riječi moći?
Najpoznatiji istrazivac magijskih vjestina, Perzijanac Idriz sah, smatra da mnoge price iz "Hiljadu i jedne noci" imaju magijska vjerovanja Arapa i Kaldejaca u duhove i njihove beskrajne moci. Bas kao sto su zapadnjacke vjestice pretpostavljale da mogu uz pomoc crnomagijskih rituala zauzeti mjesto mocnih duhova i ciniti sto im je volja, tako tradicionalni arapski i islamski spisi pricaju o cudesima Dzinskog kraljevstva i Peristana (Zemlje vila). Rasiren je i metod zazivanja duhova uz pomoc hamajlija. Ukratko, mada postoje brojne varijacije, metod se u prvoj fazi sastoji u spravljanju određene hamajlije i njenog kađenja tamjanom ili nekim drugim orijentalnim mirisom. Posto se to uradi, duh se poziva u ime Sulejmana (Solomona) i preti mu se Sulejmanovim (Solomonovim) gnjevom (da ce biti zauvijek zapecacen u metalnu bocu) ako se ne pojavi. Ukoliko se izgovori ispravan broj ponavljanja Rijeci moci i ako se one spoje s nekim drugim zahtjevima, duh ce se obavezno pojaviti i pokorno ce izvrsavati svaku zapovijest.
Muslimanski se teolozi pomalo razlikuju kada su u pitanju Rijeci moci i njihova upotreba. Neki tvrde da takve rijeci, iako postoje, nisu poznate nikome na svijetu. No, oni koji slijede ucenja Ibn Halduna i Gebera, za koga se navodi da je napisao preko 500 knjiga o magiji, smatraju - naprotiv - da su te rijeci otkrivene i da je njihov naziv Ism-el-Azam, sto u slobodnom prijevodu znaci "onaj koji sam duha prisili na poslusnost". I jos nesto, vecina islamskim poznavalaca magijskih vjestina smatraju da se zapisi i hamajlije ne mogu koristiti za zle namjere. Hamajlije iskljucivo sluze da bi poboljsale zivot pojedinca i otjerali zlo.

Bezbrojne koristi
Munevera O. iz Bihaca nas pita zasto je sve dobro koristiti nas Pecat sretne kuce. Onoliko koliko smo mogli saznati iz oskudne literature moglo bi se reci da se Pecat sretne kuce moze koristiti u bezbroj prilika. U nekim se islamskim zemljama ovaj se pecat stavlja u temelje (na svakom uglu) kuce; poklanja se porodilji da bi je cuvao od urotljivih ociju i zlih jezika prvih 40 dana; stavlja se u kolijevku novorođencadi da bi ih stitito i odbijao zle duhove; savjetuje se mladencima da ga nose u postelju prve bracne noci; dobar je za otklanjanje negativnog podzemnih zracenja; anulira negativne moci sihira i drugih crnomagijskih cina; poboljsava blagostanje u kuci; cini svaki posao isplativim i izglednim; cuva od nesrece, harmonizira brak i potstice ljubav...
"...Moja su iskustva vise nego pozitivna"- pise nam Marica S. iz Stutgarta (Njemacka). "Otkako sam u kucu unijela vas Pecat, sve mi je krenulo nabolje. cak mi se i muz vratio sa kojim nisam zivjela od 1992. godine. Moj zivot dobija smisao i potpuno sam sigurna da za sva ta poboljsanja moram i vama zahvaliti. Hvala vam..."
I drugi nasi citaoci su nam zahvalni sto smo ih oslobodili brojnih nevolja, strahova i crnih slutnji. Otkako koriste Pecat sretne kuce, isticu, postali su sigurniji, vedriji, bezbrizniji i sa mnogo vise optimizma gledaju rađanje novog dana.

Ako želite naručiti PEČAT SRETNE KUĆE...