"...Gospodaru nas, Ti između nas i naroda nasega presudi po Istini, a Ti si Sudija najbolji!" (Qur'an 7:89)  "...A ako ste pobjedu trazili - eto 'pobjeda' vam je dosla..." (Qur'an 8:19) 

1. Onome koji bude redovito ponavljao časno ime Jâ Fettâh, Bog će otvorit vrata svoje skrivene riznice. Sa neočekivanih mjesta dolazit će mu obilje. I u bukvalnom smislu bit će mu otvorena sva vrata. Poslovi će mu biti uspjesni i donosit će veliku dobit. Istodobno, vefk sa časnim imenom FETTÂH spravlja se na početku mjeseca i prilikom spravljanja obavezno se 489 puta prouči časno ime Jâ Fettâh. Vefk se nosi kao privjesak oko vrata i svaki dan se 489 puta strpljivo ponavlja plemenito ime Jâ Fettâh. 

2. Prvoga petka nekog arapskog mjeseca ugravira se na srebrnu pločicu-privjesak zajednički vefk sa časnim imenima FETTÂH i REZZÂK. Ova se blagotvorna levha objesi na visoko mjesto u trgovačkoj radnji a vlasnik trgovine duzan je svako jutro da prouči 797 puta  časna imena Jâ Fettâh i Jâ Rezzâk. Ako se bude toga pridrzavao, Svemogući će mu Bog uskoro poslati mnogo musterija; zarada će mu bit velika i bit će sačuvan od svake stete.

Napomena: Na sestoj stranici Kur´ana Časnog, u suretu Bekara, u 42. ajetu, Uzviseni Allah doslovno kaze: Ve lâ telbisul-hakka bil-bâtili ve tektumul-hakka ve entum ta‘emûn, sto znači: I Istinu ne mijesajte s neistinom, i Istinu, znajući je, ne tajite!

Šta to znači?

Čovjek koji, s jedne strane, očekuje pomoć od Lijepih Bozijih imena i koji zahvaljujući tome uvećava svoje imanje i bogatstvo a, s druge strane, tu zaradu trosi na piće, blud i kocku, tj. na poroke - na kraju će ostati bez svojih dobara i zdravlja, ali ne zbog nemoći Bozijeg imena, već zbog svog loseg i nemoralnog ponasanja. Koliko je god pogresno očekivati zlo i lose od dobrih djela, isto je tako pogresno očekivati sreću, blagodeti i svekoliko dobro od počinjenih losih, zlih i neprimjerenih djela.

Sličnu pouku nalazimo i u suretu Ibrahim, u 23. časnom ajetu u kojem se kaže: Ve kâles-sejtânu lemmâ kudijel-emru...

Nakon sto je skrenuo s pravog puta, počinio grijeh i zasluzio pravednu kaznu sejtan kaze: Innalâhe ve‘adekum ve‘adel hakk...

Uzviseni Allah vam je obećao ono čega se sigurno neće odreći. To jest: Men dzâe bil-haseneti felehû ‘asru emsâlihâ...

Rekao je da će onome koji čini dobro dati deset nagrada i dao je mnogo obećanja o dobrima koja će dati. (Spomenut će se ajeti koji spadaju ovamo kod časnog imena Jâ Vekîl).

Ve ve‘adtukum fe ahleftukum... Odričem se vama datih obećanja. Uzviseni je Allah na nekoliko mjesta u Kur´anu Časnom rekao da obećanja data vama neće napredovati zbog lazi i prevare: Ve mâ je‘idukumus-sejtâni illâ gurûra...

Znači da obećanja koja je dao sejtan nisu nista drugo do prevara (Isra, ajet 64). Opet, u suri Jasin, u 60. ajetu se kaze: Elem a‘had ilejkum jâ benî Âdeme en lâ ta‘budus-sejtâne innehû lekum ‘aduvvun mubîn... Hej, sinovi Ademovi, nisam li vam rekao da je sejtan vas najočitiji neprijatelj, nisam li vam savjetovao da s njim ne sklapate prijateljstvo i da mu se ne priklanjate.

Ve eni‘budûnî hâzâ sirâtun mustekîm...                                                 

Klanjajte se samo meni, put koji vodi direktno meni nalazi se u pridrzavanju mojih zapovijesti i u klonjenju od onog sto sam zabranio (Jasin, ajet 65).

Ve mâ kâne lije ‘alejkum min sultan...

Ja nisam onaj koji je silom uzeo vase robove i natjerao ih na zlo.

Illâ en de‘avtukum...

Dao sam vam samo sumnjičavost i pozvao vas da činite zlo.

Festedzebtum lî...

A vi ste odmah potrčali na moj poziv. Mogli ste se i ne odazvati. Ali sad je ionako sve gotovo.

Felâ telûmûnî...

Ne proklinjite, smatrajući mene krivcem.

U osnovi naređeno je: Ne psujte sejtana, već se od njegova zla priklonite Allahu.

Ve lûmû enfusekum...

Ako ga budete psovali znajući da ste sami odgovorni krivite sami sebe.

Mâ ene bi musrihikum...

Ja neću doći na tvoj povik i neću ti moći pomoći.

Ve mâ entum bi musrihijje...

Ni ti nećes moći stići na moj povik.

Innî kefertu bi mâ esrektumûnî min kabl...

Prije svega ne prihvatam vase riječi: on nas je natjerao da činimo zlo.

Innez-zâlimîne lehum azâbun elîm...

Za tirane sigurno ima bolno mučenje. To mučenje je gubitak posla i moći, bolest, glad, zatvor, strah od povjerilaca, ponasanje laskavaca za vrijeme neimastine, izrugivanje, sve vrste bijede i slično tome. 

3. Djevojka koja zeli da se uda treba na prsima da nosi zamotan u bijelu svilenu maramu čist papir na kome je u prvi petak arapskog mjeseca i u vrijeme ezana zapisan vefk koji je pokazan vefk, koji je pokazazan pod brojem 1. Ona trebe svaki dan, za vrijeme sabah-namaza, 489 puta proučiti časno ime Jâ Fettâh i ako se ovoga bude pridrzavala sedam sedmica, Bog  će joj u kratkom vremenu podariti dobrog i strpljivog muza.  

4. Bog će ispuniti sve zelje onome koji bude uradio slijedeće: Jedan dan treba postiti i iftariti nekoliko hurmi ili maslina. Potom treba nanijetiti i klanjati namaz od dva rekata. Stojeći okrenut prema Kibli i izgovarajući Allahu ekber, treba 7 puta izgovoriti časno ime Jâ Fettâh, potom proučiti Fatihu i Jasin, pa ponovo 7 puta spomenuti časno ime Jâ Fettâh. Zatim se učini ruka a onda se 7 puta kaze Jâ Fettâh, te se padne na sedzdu, a nakon sedzde opet se 7 puta kaze Jâ Fettâh. Nakon uspravljanja sa sedzde, između dvije sedzde, ponovo se 7 puta kaze Jâ Fettâh.

Napomena: Ovo se ponovi i nakon druge sedzde. I nakon sto se podigne na noge, nakon drugog rekata, opet se izgovori 7 puta Jâ Fettâh. Nakon Fatihe i sura Tebareke opet se 7 puta kaze Jâ Fettâh. Kao sto se učinilo i na prvom rekatu, učini se isto i na drugom, a nakon oba rekata i predaje Salama, prouči se 389 puta Jâ Fettâh.

------------------

Knjiga o prakticnim i upotrebnim vrijednostima 99 Lijepih Bozijih imena - SVJETLOST DUSE

_______________

JEDINSTVENA PRILIKA!

Želite li srebreni ili zlatni privjesak (ili prsten) sa ugraviranim blagotvornim vefkom s ovim Božjim imenom, kliknite OVDJE